Affinity Konar debuterer med denne Holocaust-roman om Josef Mengeles grusomme eksperimenter. Fortællingen er fortalt ud fra et børneperspektiv, men tag ikke fejl. ”Mischling” er en stor, tæt og indimellem også tung roman om to tvillingesøstre. Pigerne bliver ofre for mishandling og eksperimenter under Anden Verdenskrig.

De 12-årige tvillingepiger Pearl og Stasha ankommer til Auschwitz samme med deres mor og bedstefar. Faren er allerede forsvundet. Det er omkring sensommeren 1944, og de to piger bliver taget væk. De skal være forsøgsobjekter i ”Mengeles Zoo”, der ledes af lægen Josef Mengele. Der er en hel sektion med tvillinger, trillinger, albinoer, dværge og personer med andre abnormiteter, der har vakt dr. Mengeles interesse. Alle er de samlet i barakker, hvor sult, smerte, savn og angst fylder mere end andet.

Josef Mengeles forsøg på tvillingerne består i at den ene tvilling udsættes for grufulde forsøg mens den anden er ”kontrolgruppe” og i reglen slipper for de værste eksperimenter. Det går dog kun langsomt op for pigerne hvad det er, der sker. De har hver deres måde at tackle modgangen. Stasha prøver at klare sig ved at tilegne sig medicinsk viden og færdigheder i laboratoriet. Det vækker samtidig en vis fascination hos Mengele. Pearl udsættes for de værste forsøg, og til slut forsvinder hun fra lejren. Det efterlader Stasha i en chokeret tilstand, men hun har nogle enorme overlevelsesinstinkter. Hun sværger, at hun vil slå Mengele ihjel fordi han har taget hendes søster fra hende og skadet så mange andre. Hos drengen Felix får hun en allieret, som hun følges med, da russerne i vinteren 1945 nærmer sig og lejeren bliver rømmet.

Udmattede og forpinte efter tiden i fangeskab bevæger de to piger sig parallelt mod Warszawa. Der er stadig krig, sult og farer, som lurer overalt. Vil de mon finde hinanden igen? Og hvordan lever man videre med de ar på krop og sjæl som Dr. Mengele har påført?

Affinity Konar genfortæller historien om Dr. Mengeles vanvid, fortalt af børn, der selv var ofre for det. Bogen følger skiftevis Pearl og Stasha. Det var imidlertid som om disse skift ikke rigtig kom til at fungere optimalt. Skrivestilen og sproget er tungt; der er fx mange billeder og floskler som gentages. Måske forsøger forfatteren at vise, at hun mestre det maleriske og poetiske sprog. Men det kammer over. Desværre. Hvorvidt noget af det sproglige dynd skyldes oversættelsen, er dog ikke til at vide.

Affinity Konar har som udgangspunkt valgt et uhyre vigtigt emne. Ofrene for Dr. Mengele er potentiale til en rigtig god historie. Det er også velvalgt, at gøre pigerne selv til omdrejningspunkt for historien. Men noget glipper! Forfatteren får ikke engageret mig som læser; karakterbeskrivelserne mangler noget. Trods det dystre emne, ville jeg faktisk også gerne have tilført mere viden om Dr. Mengele. Men det er ikke meget, vi reelt får at vide om ham eller eksperimenterne. ”Mischling” er dog en spændende bog med et vigtigt ærinde. Bogen udvikler sig til det bedre undervejs. Det er barsk og rørende læsning.

Mischling

Forfatter: Affinity Konar

Gads Forlag

368 sider, hardcover m. smudsomslag.

Oversættelse: Vibeke Houstrup

Udgivelsesdato: januar 2017

Anmelder: Nønne Lønne Votborg