Ungdomsroman

Skulle man være i tvivl om det idiotiske ved krig, så leverer Miraklernes tid en hjerteskærende formidling af følgerne for nogle af samfundets uskyldige. Drengen Koumail er fortæller og via ham oplever vi flygtningelejre, ghettoer, skjulesteder, sovesale og rejsen gennem Ukraine, over Odessa og til Frankrig – til det land, hvor menneskerettighederne og Charles Baudelaire er født.

Med barnets undrende accept af de sindssyge verdener som voksne får skabt ser vi med Koumail, hvilken slags liv flygtende børn oplever. Mord og sult, tiggeri og katastrofale livsbetingelser.

Koumail er født i Frankrig, men hans beskytter, Gloria, har reddet ham efter en togulykke, da han var spæd, og nu flygter de sammen, og Gloria skaffer dem falske pas. Undervejs møder de andre mennesker i samme nød, Stambek der er god at lege med, men ikke kan huske i lang tid ad gangen, fordi han har ligget under en mur efter en bombning. Og Koumail forelsker sig i Stambeks søstre og senere i Fatima, der lukkede øjnene, da hun så sin far blive dræbt – og ikke siden har åbnet dem. Hun og hendes mor vil til Arabien, der har plads til muslimer, mens Koumail og Gloria må til Frankrig, hvor man må tro hvad man vil. Gloria får sendt Koumail afsted, men selv forsvinder hun, og Koumail må kæmpe for at finde hende igen og for at løse gåden om sin mor.

Det er en rørende roman, og den har en del lighed med de tidligere så velkendte børneromaner Frændeløs fra 1878 af Hector Malot og Kineserpigen fra 1950 af Maria Gleit.

Miraklernes tid
Anne-Laure Bondoux

Oversat af Niss Stricker
203 sider
Vild Maskine
Udgivet: 30.03.2016

Birte Strandby