Leif Davidsen er en af de mest populære forfattere i Danmark. En snes bøger og en halv snes priser bl.a. De Gyldne Laurbær, Glasnøglen, Prix Littéraire og Rozenkrantzprisen er det efterhånden blevet til i Davidsens fornemme litterære produktion.
‘Min broders vogter’ er det nyeste skud fra Davidsens storkalibrede litterære bøsse. En interessant og spændende historisk roman der foregår i både Danmark, Spanien og Sovjetunionen i de kaotiske år 1937 -38.
Milliardæren Magnus Meyer ser på sin 88-års dag tilbage på de to begivenhedsrige år, der lagde grunden til hans gigantiske formue og formede hans senere liv. Efter et par livlige år i Argentina måtte Magnus skyde sin elskerindes bror og derefter flygte til USA, hvor han arbejdede som livvagt for en mafiaboss. 25 år gammel vender han efter fem år i udlandet tilbage til Danmark i 1937. Magnus lillebror Mads er taget til Spanien som frivillig for at kæmpe mod general Francos fascistiske tropper, og søsteren beder Magnus om at tage til Spanien og få broderen bragt hjem. Missionen med at redde broderen fra det spanske borgerkrigshelvede går ikke efter planen, men undervejs Magnus får kendskab til en skjult formue, der er fiflet fra de spanske guldreserver som blev sendt til Sovjet for at betale for våbenleverancer til den venstreorienterede spanske regering.

I Spanien møder Magnus sit livs kærlighed i den russiske komissær Irina Sjapatova, men Irina bliver kaldt hjem til Moskva og Magnus må flygte fra Spanien med mere blod på hænderne.

Hjemme i Danmark finder Magnus ud af, at Irinas far og bror er blevet anklaget for spionage og landsforræderi i og skal for retten i Moskva under Stalins skueprocesser, og Magnus tager afsted for at redde Irina ud af det stalinistiske dødscirkus.

‘Min broders vogter’ er godt skrevet og flyder fint afsted. Tidsbillederne fra fra Danmark før Anden Verdenskrig og den internationale brigades fortvivlede kamp mod Francos legionærer med deres tyske og italienske støtter er både dramatisk, uhyggelig og meget troværdig – borgerkrig er bestemt ikke noget teselskab, men morderisk vildskab og blodig ondskab. Ligeledes emmer beretningen fra Stalins udryddelsesprocesser og den samvittighedsløse kamp for at forme det nye sovjettiske menneske i overensstemmelse med de historiske kendsgerninger, vi kender til.
Fascismen har mange ansigter, og Davidsen bringer læseren langt ind i kampen mod den morderiske ideologi og beskriver glimrende de forskellige aktørers moralske dilemmaer. Spændende og underholdende læsning.
Forfatter: Leif Davidsen
464 sider
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Udg.: 22.03.1

Jan Vandall