Drama på samfundets bund. Mike Larsson har siddet inde i flere omgange, men nu vil han være et nyt og bedre menneske, så han kan skabe et rigtigt hjem for sin søn, Robin på 14. Desværre gør gode intentioner det ikke alene, når man er omgivet af mennesker der enten er kriminelle eller – som de kommunale repræsentanter – født mistænksomme. For Robin er det ikke meget lettere. Han omgås dem der er mere forkerte end ham selv, og et begyndende forhold til en sød klassekammerat bliver udlagt som voldtægtsforsøg. Samtidigt er romanen bygget op efter Murphys lov: Hvis noget kan gå galt, vil det gå galt. Således får Robin afværget et afpresningsforsøg, men roder sig i stedet ind i noget, der ligner uagtsomt manddrab og med den rette tolkning måske mord. Såvel Mike og Robin som deres storsindede husvært, Rolle, er efterhånden blevet paranoide i deres omgang med autoriteter, så deres første tanke er ikke at tilkalde politiet.

En anden hovedperson er Almea, der også har lært, at skal man have retfærdighed, så må man selv klare det. Romanen beskriver glimrende, hvordan myndigheder tager sig ud, når man i modsætning til middelklassen oftere forventer straf end beskyttelse. Samtidigt er der scener, hvor far og søn prøver at nå hinanden – en fisketur hvor de sammen redder Rolle, og en rørende scene hvor Mike forærer sin søn et hjemmelavet knojern til afværgning af mobning i skolen.

Som i Jonas T. Bengtssons Submarino dyrkes den samfundets rigiditet, socialsumpen der holder en fast, fordi man nu engang er født der og tilbageholdt af en ondskabsfuld far, en fordrukken mor, der ikke har kunnet agere trappetrin til det næste samfundslag. Samtidigt forlenes romanen med både drama og suspense: Kan vores hovedpersoner, der efterhånden bliver både sympatiske og forståelige, finde en fredelig plads i samfundshierarkiet?

Forfatter: Olle Lönnaeus
Oversat af Søren Vinterberg
360 sider
Cicero
Udgivet: 06.03.2012
5 glober

Birte Strandby