Delvist selvbiografisk roman om tilværelsen som ung kinesisk immigrant i New York.

Da Kimberly er 11 år gammel flytter hun med sin mor fra Hong Kong til New York, hvor hendes moster og onkel bor. Familien ejer en tøjfabrik – efter forholdene nærmest en sweatshop der fungerer med urimelige arbejdsbetingelser – hvor moren arbejder hårdt, og Kimberly hjælper hende efter skole. Lønnen er kritisk lav, og mosteren installerer dem i en lejlighed uden centralvarme i et saneringsmodent boligkompleks. Trods alle odds skaber Kimberly og hendes mor en tilværelse med fremgang, og Kimberly opnår blandt andet et fuldt stipendium til en god skole og optages efterfølgende på Yale.

Mere eller mindre humoristisk gengives de mange små kultursammenstød og Kimberlys kamp for at leve op til både morens forventninger og overleve i skolen. Kimberly er nysgerrig og usikker men fuld af tillid til, at de kinesiske normer som hun og hendes mor har bragt med sig over havet, også kan anvendes i USA. Derfor får hun en del vanskeligheder i skolen med sin første klasselærer, og morens forsøg på at blødgøre ham med kylling og ris fungerer ikke rigtigt. Gennem Kimberly tegnes også et billede af forholdene for såvel legale som illegale indvandrere i Guds eget land.
Det er angiveligt en roman for voksne, men den er skrevet, så også piger ned til 12 – 14 års alderen kan have glæde af Kimberly og hendes måde at berette om hverdagen på. Dog beskæftiger afslutningen sig mest med voksenhed og forelskelse, og efterskriften skrives af en 30-årig Kimberly.

Ok roman om kulturkrise, pubertetskrise og udvikling.
Jean Kwok

Oversat af Michael Alring
294 sider
Bazar
Udgivet: 04.10.2011

Birte Strandby