Hvad er bedre end små lækkerier, man kan nippe til og nyde som man lyster? ”Meze: Salater, snacks og små retter fra Mellemøsten” er titlen på en skøn og indbydende opskriftsbog af Rukiye Benli. Hun bor i Danmark, men har tyrkiske rødder. Rukiye Benli har tidligere skrevet ”Mit tyrkiske køkken: Fra dolma til delight”. Den udkom i 2016. Det er også Rukiye Benli, der står også bag den inspirerende madblog https://dejligt.com/ 

I ”Meze: Salater, snacks og små retter fra Mellemøsten” fokuserer Rukiye Benli udelukkende på meze. Ordet dækker over alle de småretter, der spises i Mellemøsten. Meze kan være et helt måltid – ligesom vi kender fra tapas. Måske nydes der et glas arak, raki eller ouzo til. Du kan i reglen lave retterne på forhånd og servere dem kolde, lune eller varme efter behov. De er fortrinlige til gæstemad eller en kærestemiddag. Meze giver ro til blot at nyde måltidet uden at skulle rende i køkkenet undervejs. Samtidig er det lig let mad med masser af grønt. 

I Rukiye Benlis meze-køkken er der fokus på enkle og indbydende retter. Forfatteren ønsker, at maden skal være let at gå til og smage skønt! I forordet fortæller hun om inspirationen fra det mellemøstlige og tyrkiske køkken. Det er disse karakteristiske smage og krydderier, der vækker glæde hos Rukiye Benli! Og den begejstring er smittende. 

”Meze: Salater, snacks og små retter fra Mellemøsten” formidler en farverig og indbydende buket af meze-opskrifter. Bogen byder på seks hovedafsnit: Basisopskrifter, Snacks & dip, Salater & kolde meze, Varme & lune meze, Delights & desserter samt Sherbets & drinks. Indledningsvis er der en introduktion til fænomenet meze og derpå følger et afsnit om de ingredienser, der anvendes. Her fremhæver Rukiye Benli de specialingredienser, som er særligt karakteristiske for det tyrkiske og mellemøstlige køkken. Eksemplerne på dét er b.la. tahin, harissa, salca, sumak og bukkehornsfrø. Bagerst i bogen finder læseren et mindre afsnit med menuforslag. I dette mikses udvalgte retter fra bogen på kryds og tværs, så de er egnet til forskellige formål. Ydermere er bogen forsynet med et anvendeligt alfabetisk stikordsregister. 

Alle opskrifter i ”Meze: Salater, snacks og små retter fra Mellemøsten” er på glimrende vis præsenteret med et farvefoto, en lille teaser der fortæller om retten og evt. opskriftens tilblivelse, mens opskriften er formidlet i en overskuelig punkt-for-punkt-beskrivelse. Ingredienserne er – hvor det er relevant –  inddelt og oplistet i grupper, så det er overskueligt at se, til hvilke dele af retten de indgår i. Det er alt sammen pædagogisk og lettilgængeligt formidlet. Layoutet understøtter det på flot vis.

Selve stilen er moderne, let og frisk med brug af mange grøntsager, krydderurter, nødder, olivenolie og bælgfrugter. Fælles for opskrifterne er, som tidligere nævnt, at de er relativt enkle i deres tilblivelse, udtryk og smage. 

Rukiye Benli har skabt en smuk og indbydende kogebog, der sætter spot på alt det som meze kan tilbyde os. Måske er det tid til at give den klassiske spanske tapas lidt med- og modspil? ”Meze: Salater, snacks og små retter fra Mellemøsten” åbner døren til en fristende verden af småretter med smag og karakter. Lad det endelig være til ny inspiration! 

Meze

Salater, snacks og små retter fra Mellemøsten 

Forfatter: Rukiye Benli 

Forlag: TURBINE

236 sider. Hardback

Udgivelsesdato: D. 22. 6. 2021

Anmelder: Nønne Lønne Votborg