Jógvan Isaksens finurlige og fremragende færøske fortællestil er værd at stifte bekendtskab med. Metusalem er fjerde bind i serien om Isaksens helt, den ofte temmelig overrislede færøske journalist/privatdetektiv/konsulent Hannis Martinsson fra Torshavn.

Denne gang har man fundet et gammelt skelet i en lille sø i Torshavn. Først dateret skelettet til at være 1000 år gammelt, men en gammel pensioneret fisker hyrer Hannis til at bevise, at skelettet er resterne af hans bror, Jógvan, der forsvandt i 1961.

Det viser sig hurtigt, at den gamle har helt ret i sin påstand om skelettet, her begynder mystikken først for alvor. Jógvan rejste i sin tid til Danmark og blev politibetjent. Herefter avancerede han til at arbejde i politiets efterretningstjeneste. Den gamle fisker påstår desuden, at broderen var ombord på en skotsk spiontrawler forklædet som fiskerbåd, der blev opbragt af et dansk inspektionsskib, men reddet fra at blive ført til Færøerne af engelske krigsskibe.

Imidlertid har ingen kendskab til, at Jógvan skulle have været ombord på trawleren, og i PET er alle papirer om Jógvan forsvundet. Men for Hannis bliver sagen mere og mere farlig. Papirer forsvinder sporløst fra hans hus. Han bliver overfaldet og sparket ned, og han bliver senere forfulgt i en tæt færøsk tåge og forsøgt myrdet. Der er helt afgjort stærke kræfter i gang for at forhindre Hannis i at rode op i den gamle sagm men en stædig færing giver ikke bare op for bollemælk og fåretælle, og i den dramatiske afslutning kommer han da også ansigt til ansigt med den djævelske morder og må kigge døden lige øjnene.

Der er tilsyneladende mange problemer forbundet med at være et lille øsamfund i et stormfuldt Nordatlanten, som de store – Danmark, England og USA – behandler efter forgodtbefindende, og vi får meget at vide om Færøerne under den kolde krig.

Der er masser af færøsk lokalkolorit i Metusalem, og har man fulgt serien har man efterhånden fået et ganske godt kendskab til færøske forhold og færøsk politik. Man kommer til at holde af de stovte færinger i Isaksens historier, og han får virkelig Færøerne til at fremstå som et smukt sted, som man får lyst til at besøge.

Metusalem

Forfatter: Jógvan Isaksen
Oversættelse: Povl Skårup
259 sider
Forlag: Torgaard
Udg.: 19.05.2011
4 glober

Jan Vandall