Vips er en tolvårig pige med særlige evner: Hun er god til parkour, og hun er god til at stjæle fra folk – en bedre lommetyv. Hendes ven Stoffer er dygtig til at åbne låse, og så har Vips’ far en fortid som mestertyv, men han praktiserer ikke mere.

…De er hermed anholdt og tilbageholdt af Den Danske Folkekirkes Afdeling for Fortrolige Anliggender… for forsøg på overtrædelse af Kanten”

Hvem skulle nu have troet, at den danske folkekirke virkelig havde eget politi med ret til at anholde? Og ikke blot det: Kirkens efterretningstjeneste repræsenteret af De grå Herrer råder over alverdens muligheder når det gælder om at beskytte særlige artefakter. Her gælder det Gjalderhornet, som er det horn Heimdal blæste i for at advare om det forestående Ragnarok, når jætterne kom til Åsgaard.

Gjalderhornet som tillægges magiske evner udstilles på Aros i Århus. Vips er med sin far, morfar og vennen Stoffer inviteret som æresgæst til en udstilling af magiske klenodier – lidt anderledes end de kunstneriske værker, Aros ellers udstiller.

Under besøget forsøger en yngre kvinde at stjæle Gjalderhornet. Det gør hun ret klodset, og hun bliver fanget. Vips opdager, at hun er forsker fra Århus Universitet, og hun opdager også, at alle de links hun finder om kvinden – blandt andet et dating site – er væk næste dag, og det er også alt om hendes to forskerkolleger. De er forsvundet fra nettet og fra Århus.

Samtidigt tilbydes Vips et job af De grå Herrer: Hun skal stjæle Gjalderhornet.

Mestertyven Vips 2 har masser af spænding og truende situationer pletvis nuanceret med humor:

Du ved godt, det stresser mig helt vildt, når nogen forsøger at slå mig ihjel.

Der er skruet op for karaktererne og ned for realismen, uagtet handlingen foregår i Århus. Enkelte karakterer er rigeligt karikerede, men man kan sagtens forestille sig Mestertyven Vips på film.

L. G. Jensen

364 sider

Gyldendal

Udgivet: 2016

Birte Strandby