Thriller for de ti- til trettenårige

Karoline, kaldet Vips, er tretten år gammel. Hun er lige blevet bortvist fra sin skole, fordi hun lånte toiletruller fra depotet. Der har før været problemer med, at Vips har haft vanskeligt ved at skelne mellem dit og mit. Eller, det har der egentligt ikke, de mange toiletruller skulle bruges til at pakke forstanderens bil ind, så der var ikke tale om tyveri, synes Vips. Hun er heller ikke kleptoman, hun har bare et enestående talent for at pille ting op af folks lommer, uden at de opdager det. Og hun har et enestående talent for parkour – muligvis har hun arvet begge dele fra sin mor, som hun ikke kender, og som på en eller anden måde er skyld i, at hendes morfar og far ikke taler sammen.

Morfar har en antikvarboghandel, og så har han netop modtaget en antikvitet, et specielt totem med en voldsom magt. Hendes far ved også noget om totemmet, og det er skyld i, at Vips og hendes far pludselig jages af nogle hårdtslående Grå Herrer og nogle rigtigt grimme nordmænd. Vips’ specielle evner kommer til deres ret, og det viser sig, at far ikke er helt så lam, som Vips først regnede med.

Fortællingen er lidt fantastisk og lidt uhyggelig. Vips er en relativt almindelig pige bortset fra det særlige talent for parkour og lommetyveri, og så får hun ikke for meget af sin fars opmærksomhed, som hun stadigt søger at udfordre:

Jeg står lige og mangler penge, så er det i orden, at jeg lige smutter ned og banker et par pensionister med deres egne gangstativer?

L. G. Jensen

219 sider

Gyldendal

Udgivet: Marts 2016

Birte Strandby