De omstrejfende grupper af historiefortællende og teknologisk opfindsomme mennesker var den mest anderledes og destruktive kraft, dyreriget nogensinde havde frembragt.

Museumsinspektør Jeanette Varberg der også har skrevet Fortidens slagmarker – krig og konflikt fra stenalder til vikingetid, har forfattet denne bog om de mange folkevandringer der har fordelt menneskene i verden.

Det er en interessant oversigt der begynder med udvandringen fra Afrika for ca. 1,7 millioner år siden og slutter med de flygtningestrømme der i 2015 landede i Nordeuropa. Ifølge Varberg følger vandringer to spor. Det ene handler om eventyrlyst og udlængsel, og det andet handler om at flygte fra umenneskelige vilkår, krig, tørke, sult. Det dokumenteres også af den historie, der fremlægges i bogen, og budskabet er at når folk først er begyndt at vandre, kan de sjældent stoppes. Løsningen ligger i forbedrede forhold der hvor flygtningene kommer fra. Det kan vi lære af historien. EUs masseudvisninger til konflikt- og fattigdomsprægede lande skaber flere problemer end de løser.

Ellers begynder vi med udvandringen fra Afrika. DNA-analyser har hjulpet med at kortlægge mange ud- og indvandringer, men der er stadigt løse ender. Eksempelvis må de første indvandrere i Australien for 50.000 år siden have forceret 90 kilometer åbent hav, og man ved ikke hvordan det er gået til.

I flere tilfælde har indvandringen omfattet kampe og ødelæggelser af de kulturer, hvis land blev invaderet, det gælder som bekendt de amerikanske indianere. En del af dem døde af pest og kopper, som europæerne medbragte hjemmefra. Det samme har muligvis gjort sig gældende, da yamnaya-folket vandrede op gennem Europa bærende på pestbaciller og mere resistente end de folkeslag, de skubbede til side undervejs.

Hungersnød i Irland dræbte en million mennesker og fik to millioner irere til at rejse til USA, og trekantshandlen flyttede 10 millioner afrikanere til Nord- og Sydamerika. Kimbrerne, romerne, hunnerkongen Attila og Djengis Khan kommer også på banen, især er Attila bemærkelsesværdig, fordi han bruger tidlige mafiametoder: betal og overlev i stedet for konstant krig.

Informationsmættet, underholdning med hensigt.

Mennesket har altid vandret er en ud af fire bøger, der udgives den 24. marts i serien Til tiden. De tre andre er: En gentænkning af demokratiet, Giv dine børn noget at vokse af og Syv myter om Martin Luther.

Jeanette Varberg

Mennesket har altid vandret

– Folkevandringer og vendepunkter i historien

142 sider

Til tiden

Gyldendal

Udgivet: 24.03.2017

Birte Strandby