Italien er i krig. Flash er soldat men beslutter sig for at desertere. På vejen møder han danske Katrine, og de slår følge af nød, selvom de umiddelbart føler uvilje overfor hinanden.

Turen, der bliver lang og hård, går mod Milano og siden mod Firenze og Rom. Flash vil gerne væk fra Italien og fra krigen, men krigen er overalt, og de møder ruiner og lig hvor de kommer frem. Det kniber ustandselig med vand og mad, og når det ikke er tørst og sult, der er problemet, så trues de to på deres liv. På et tidspunkt møder de en lille dreng, der kun har lært to sætninger på italiensk: ’Jeg er kristen’ og ’Jesus er Guds søn’, sætninger, der skal redde hans liv, hvis han skulle falde i kløerne på fjendtlige soldater. Sætningerne hjælper ham ikke.

Efterhånden som Flash og Katrine får talt sammen, får de også fortalt de historier, der bærer rundt på. Flash fortæller, at han er deserteret, og Katrine fortæller, at hun løb hjemmefra, fordi fire mænd kom og skød hendes far. Hun håber, at han ikke er død, men hun ved det ikke.

Romanen er velskrevet og de frygtelige, science fiction-agtige tilstande er ok formidlet, men præmissen er svær at acceptere: At krigen – den tredje verdenskrig eller en omfattende krig i Europa – er forårsaget af, at nogen har sendt et bombefly ind i Vatikanstaten. De fjendtlige soldater er katolikker, og Danmark er blevet katolsk. Når man ser på danskernes forhold til religion og autoriteter, må man betragte et katolsk, krigsførende Danmark som en umulighed.

Men han er ikke forpligtet

Terese Døssing
181 sider
mellemgaard
Udgivet: 30.09.2013

Birte Strandby