‘Med venlig deltagelse’ er efterfølgeren til den Ro­bert-behængte ‘Kunsten at græde i kor’. Borgen har haft god timing med genudgivelsen af dette imponerende sønderjyske familiedrama, og jeg må fastslå, at det er en ro­man, der virkelig fortjener en omgang mere.

Det er en blændende både uhyggelig og morsom fortælling om slow-motion-blodhævn blandt stovte sønderjyske gamlinge godt oppe i 80’erne.

Allan, drengen fra ‘grædekoret’, er blevet en succes­fuld dramatiker. Han og sø­steren Sanne har ikke talt med forældrene i de ni år, der er gået­, siden Allan skrev sin roman om mishand­lin­gen og incesten i barndomshjemmet.

Men nu er faren død, så Allan og Sanne kan igen komme hjem og besøge mor Margrethe. Besøgene kommer til at forme sig så bizart, som kun Erling Jepsen kan servere det.
Allan går i selvsving i sin søgen efter beviser for, at hans far alligevel elskede ham.

En rørende, desperat og tragikomisk søgning efter en anerkendelse, som ikke eksisterer i virkeligheden. Han føler sig som en retfærdig hævner og afslører af farens in­cest, men vil alligevel så gerne være den ‘forrådte’ fars elskede søn.

Efterhånden bliver Allan overbevist om, at moren på en eller anden måden har fået taget livet af faren, og søger på alle måder at bevise det. Han blander endda politiet ind i sagen.

Parallelt med Allans undersøgelse, hvor vi som i ‘grædekunsten’ følger historien fra Allans vinkel, følger vi også fortællingen fra Margrethes hoved, og hun er en koldblodig og fuldstændig egoistisk gam­mel kone, der udviser både initiativ og en indædt blodtørstig hævnlyst, da hun omsider finder, at nok er nok.

Var beretningerne fra Al­lans barndom fyldt med grotesk humor, så er ‘Med venlig deltagelse’ det ikke mindre. Det er sort humor, så det basker. Det er komedie, der strækker sig fra ren sort slapstik til underfundigt og un­derspillet drama. Det store vanvid i det lille hverdags­drama hos en familie, hvor hverdagen – håber jeg sandelig – er noget anderledes end for de fleste sønderjyder.

Har man set eller læst ‘Kunsten at græde i kor’ og faldet for denne suveræne og modige selvbiografiske ro­man, så er efterfølgeren simpelthen et must. Man morer sig kongeligt undervejs, men det er en humor, der svinger fra det ætsende onde til den uhyggelige morskab, som får eftertankerne til at løbe is­koldt ned ad ryggen.

Det er en fornøjelse endnu en gang at kunne sige: Glæd dig til at læse den. Der er forrygende underholdning og grum alvor for alle pengene.

Forfatter: Erling Jepsen
221 sider
Forlag: Borgen Paperback

Anmeldt af Jan Vandall