Emma på 28 har scoret Anders, der er 20 år gammel. Det er dels sand lykke, og dels problematisk når hun føler sig ældgammel til hans fødselsdag, eller når hans mor kommer med spidse, diskrete kommentarer:

Hun hader mig på sådan en rigtig snedig, psykologisk måde og altid kun, når hendes mand og søn er uden for hørevidde.

Ved et tilfælde opdager Emma, at hendes spiral har svigtet, men før hun når at opdage graviditeten, har hun aborteret. I princippet ikke noget hun ellers ville tage så tungt. Hun og Anders skal jo ikke have børn, i hvert fald ikke lige nu, men af en eller anden grund bliver det tungt. Og skal hun bære tabet alene, for slet ikke at tale om den pludseligt opståede lyst til at få børn, eller kan hun forvente, at hendes tyveårige kæreste er samme sted som hende?

Emma taler med sin kloge søster, der også er blevet ramt i sjælen for nylig, med sine veninder der alle er nybagte mødre der ikke har sovet igennem i mere end et halvt år, og hun taler med en healer, hvilket er en oplevelse i særklasse. For hvad gør Joan, healeren, egentligt?

For at finde sig selv og få løsnet sine knuder afprøver Emma forskellige ting, blandt andet udesidning – at sidde ude i en skov fra solnedgang til solopgang – en oplevelse der giver andet end hold i ryggen.

Tonen er let og selvironisk, dialogerne sjove, især mellem Emma og Anders, men som hovedpersonen selv opdager på et tidspunkt, så er der ikke plads til mange andre end Emma i denne verden. Det kan godt blive i overkanten, men det er formildende med humoren, som billedet af ammemødrene til babysvømning, eller når søsteren der er hjemmehjælper fortæller, at hun hos en bestemt borger altid bliver budt på nødder – som hun tager imod, fordi der jo ikke ellers er megen tid til at spise. Det får dog en ende, da hun hører kollegerne tale sammen:

Nogle af mine kolleger står og snakker om en eller anden, som sutter chokoladen af alle nødderne i sin Bridgeblanding og gemmer nødderne i en skål til plejerne.’

Med hjertet på spil

Julie Clausen

282 sider

Turbine

Udgivet: 06.04.2022

Birte Strandby