Efter Labyrinten, Infernoet og Dødskuren kommer nu forhistorien til trilogien, nemlig Udbruddet, der leverer forklaringen på den verden, som hovedpersonen i trilogien må leve med, en verden der i øvrigt er hyppig i dagens litteratur for unge, især fantasy der som bekendt skrives til tweenage- og teenagepiger, deres mødre og deres bedstemødre.

Fantasylitteraturens foretrukne verden har været offer for menneskelig grådighed eller uforstand eller begge dele. En katastrofe er indtruffet, og det har medført knaphed på en eller flere vigtige ressourcer. I Hunger Games er der mangel på det meste, med mindre man tilhører eliten. I filmen Interstellar er der fødevaremangel, og verden er generelt blevet et sted med fattigdom og nød, hvor der før var velfærd. Blandt danske forfattere har Vibeke Marx, Nanna Gyldenkærne og Kasper Hoff gjort sig bemærket med deres bud på dystopiske verdener.

Udbruddet er en virus, der har ramt menneskene efter at solen har svitset jorden og brændt alt levende. I begyndelsen rammer virussen brutalt, og de ramte dør hurtigt, men efterhånden som den breder sig, er folk længere om at dø, og de lider voldsommere. En del er muligvis smittede uden at være bevidste om det. Mark slipper i første omgang, men flere af hans venner dør en frygtelig død. Sammen med den gamle soldat Alec, den store kærlighed Trina og et par andre venner, begiver Mark sig af sted i et samfund der bliver stadigt mere syret, efterhånden som virussen angriber. Undervejs skilles Trina og Mark, og de render konstant ind i morderiske mennesker, der må bekæmpes. En lille pige viser sig at rumme både en gåde og et svar, og slutningen bliver om muligt endnu mere hæsblæsende og spændingsmættet end resten af bogen. Tempoet er fint, men opfindelsen af labyrinten forbliver seriens bedste input, og i perioder er der ligefrem noget mekanisk over de stadige forhindringer og kampe. Som læser kan det være vanskeligt at fastholde engagementet.

James Dashner

Oversat af Thomas Munkholt

326 sider

Høst & søn

Udgivet: 06.08.2016

Birte Strandby