Nogle gange gør de noget bare for at få mig til at gøre det modsatte af, hvad de tror, jeg tror, de synes, jeg vil gøre.

I 1960’erne var der en amerikansk serie, Flygtningen, på 120 afsnit, hvoraf dansk fjernsyn viste de 39. Flygtningen flygtede fra en uretfærdig mordanklage og forsøgte at finde sin kones morder, og hvert eneste afsnit sluttede med, at han fortsatte sin flugt.

Det er lidt det samme der sker her i den tredje og sidste Maze Runner. Thomas og vennerne der bliver færre og færre flygter dels fra WICKED, og dels leder de efter undergrundsbevægelsen Den Højre Arm, der er den eneste mulighed for at gøre oprør mod WICKED. Hver gang der er optræk til en kort pause i flugten, sker der noget nyt, så både flugt og fare er kroniske elementer gennem alle 336 sider.

I øvrigt blev Flygtningen i 1993 genindspillet som film med Harrison Ford og Tommy Lee Jones i hovedrollerne. The Maze Runner vil nok fortsat bestå af tre film, og måske indspilles det fjerde bind, der rummer forhistorien: The Kill Order.

Udbruddet har ramt det meste af verden, men Thomas, Minho og nogle af de andre venner er immune overfor den ubehagelige virus der forvandler mennesker til kannibaler, hvorefter de dør. Køtere kaldes de, men som de er beskrevet i romanen minder de meget om zombier.

Thomas, Minho og de andre flygter fra WICKED der vil bruge dem som testpersoner, og de får held til at komme til Denver, hvor Den Højre Hånd holder til. Antallet af køtere stiger, og det kræver snarrådighed at slippe fra dem. Der er tab undervejs, men måske lykkes det Thomas og den lille gruppe at nå i sikkerhed.

I de to første Maze Runner tilstræbte sproget med særligt konstruerede ord at vise, at vi var et andet sted. I Dødskuren gøres der ikke så meget ud af at understrege nogen fremmedhed. Der er et våben, en chokstyrer, og et flyvende transportmiddel hedder lidt forvirrende en bastion, hvorimod en hangar stadigt er en hangar.

James Dashner

336 sider

Oversat af Thomas Munkholt

Høst & Søn

Udgivet: 04.06.2015

Målgruppe: 14 +