Tom er en ældre mand. Han har brugt sit liv i menneskehedens tjeneste, og hans sagfører, Martin, opfordrer ham til at fortælle ham sin livshistorie med henblik på udgivelse. Sagføreren har også andre ikke helt så gode hensigter, men dem røber han ikke.

Tom fortæller om sit liv i Beirut, i Sverige og i Danmark – om sin første store forelskelse og sit enestående venskab med Ahmad, der er søn af en indflydelsesrig bankdirektør i Beirut. Tom læser jura og siden litteratur, men han virker som lærer. I Beirut underviser han på universitetet og i to palæstinensiske flygtningelejre. På grund af uroligheder i Mellemøsten tvinges han til at opgive sin undervisning i flygtningelejrene og rejse hjem, og hans gode vens familie må flytte til England.

I Danmark underviser han i friskoler. Han brænder for sit arbejde, og begynder også at undervise grupper af adfærdsvanskelige drenge. Tom fortæller sin historie ti Martin i 2018, og samtidigt følger vi en anden historie – om Amira, der med sin familie er flygtet til Danmark, men nu er i Aleppo for at hente sin bedstemor. Hun er Toms elev, og han har haft stor betydning for hende. Men i Aleppo blive hun og andre meget unge piger fanget med henblik på salg.

Tom bliver bekymret, da Amira ikke dukker op på sin skole i Danmark, og i sin høje alder beslutter han sig for at tage til Aleppo og lede efter hende. Som et par gamle cowboys går Ahmad og han ind i en heftig redningsaktion.

Maverick er først og fremmest spændende. Der er flere personligheder, blandt andre Toms rapkæftede, it-stærke husholderske, Martin der vil gå langt for penge, og Tom selv der prioriterer god undervisning og dannelse over alt andet.

Hovedparten af romanen er fortællingerne om Tom og Amira. Begge fortællinger er lidt distancerede, og først i sidste del af bogen under redningsaktionen inviteres læseren med ind i handlingen.

Maverick

Michael Ford

279 sider

EgoLibris

Udgivet: 2020

Birte Strandby