Tidens børnebøger vrimler med alfer, engle og troldmænd, og her er så en god gammeldags heks. Det vil sige, helt ordinær er hun ikke. I modsætning til stereotypen fra Hans og Grete ogFyrtøjet, så er Matrixa ung og smuk og har en forkærlighed for farverigt tøj og relativt rene omgivelser. Ung er 102 år og ren betyder, at man gennem vinduerne kan se, hvordan vejret er. Matrixas modsætning er hendes to tanter, der ligner rigtige hekse og også jævnligt opfører sig som onde hekse. Matrixa er til gengæld venlig og har flere gode gerninger på samvittigheden.

Matrixa mister sin gamle kat, men en ny dukker op, Adonis. Matrixa og Adonis har det til fælles, at de ikke bryder sig om den mad, hekse og katte, sædvanligvis nyder: Gedeøjne og mus henholdsvis, hvorimod de sætter meget pris på kager og bananasplit.

Matrixa og Adonis lever idyllisk i naturen, de har pindsvinet til middag og redder med magi fodboldkarrieren for en dreng.  Matrixas to tanter står for bølgerne i hverdagen, da de prøver at hugge Matrixas tryllebog. De opfører sig i det hele taget som lede hekse. Adonis og Matrixa begår en Hans og Grete på dem og stikker hjem med tryllebogen, og sidenhen får de også opdraget på tanterne.

Sød, banal og ukompliceret historie med eventyrmorale: De gode går det godt, og de onde bliver straffet og bagefter belønnet, for der er en grund til deres ondskab.

Målgruppen for den lille heks og hendes begavede kat kunne være fire – seks år, sproget er rimeligt avanceret og kræver en voksen oplæser/oversætter.

Pernille Nonved

113 sider

mellemgaard

Udgivet: 06.09.2013