Kortromanen ”Maria & José” blev første gang udgivet i 1994. Siden da har bogens forfatter Erlend Loe høstet stor anerkendelse for sit forfatterskab, der er kendetegnet af humor og en kløgtig hverdagsabsurdisme.

Med sine kun 56 sider – heraf mange helsider med illustrationer – er bogen en nem lille sag. Historien handler om den unge kvinde Maria, der lever et enkelt og velfungerende liv. Maria går på arbejde i et stort multinationalt selskab. Fritiden tilbringer hun alene derhjemme. Hun er velorienteret og vidende; om aftenen sidder hun ved sin computer og skriver med folk fra hele verden om kunst og arkitektur. Der er mange mænd, der er interesserede i hende, men Maria deler ikke deres ønske om at indgå i et parforhold.
Det, Maria ikke ved, er at der bor en lille bitte mand i hendes øre. Det er José. Han stammer fra Spanien, hvor han læste medicin og forelskede sig i Maria, der var på studietur. José lever et separat liv inde i Maria uden hun ved det. Da Maria bliver syg drager José på rejse rundt i hendes krop, fordi han gerne vil gøre hende rask. Men hans rejse får konsekvenser for Maria.
”Maria & José” er et særegent lille eventyr, der er enkelt formidlet. Fortællingen er ganske kort, surrealistisk og magisk, men uden at Erlend Loe taber sin læser. Han kan som få formidle det absurde med overbevisning og varme.

Historien om Maria gør stort indtryk. Erlend Loe tegner et nuanceret portræt af Maria, på trods af teksten umiddelbart kan virke nøgtern og konstaterende. Der er ingen tvivl om, at han allerede som ung forfatter havde et fantastisk blik for hverdagens små unikke fortællinger. ”Maria & José” er en fin lille kærlighedshistorie. Den er smukt og levende fortalt. Kim Hiorthøy har stået for de dejlige illustrationer, der i collagestil rummer billeder og stregtegninger. De er værd at fremhæve.

Fortællingen kan selvsagt læses som en metafor for Bibelens fortælling om Marias undfangelse af Kristus ved Helligånden. Men Erlend Loe giver bolden op til, at læseren selv skal reflektere over, hvordan tingene kan anskues.

Erlend Loe

Oversættelse: Susanne Vebel

55 sider, paperback.

2. udgave

Gyldendal

Udgivelsesdato: 23.6. 2016

Anmelder: Nønne Lønne Votborg