Ungdoms-, fantasy-, eventyrroman

Helt fantasy er det ikke, for fantasy kræver at der også er en parallel verden, en realistisk verden, som eksempelvis Ligustervej hos Harry Potter. På den anden side er det heller ikke eventyr, men uagtet genreforvirringen er det en glimrende historie.

Vores hovedperson, Maresi, bor i et kloster på en klippeø. Tilværelsen er enkel, og handler basalt om arbejde, mad og viden. Klostret råder over et stort bibliotek, og Maresi kaster sig over bøgerne med glubende appetit. I klostret bor dels søstrene, der kan lignes ved nonner, Mor der er lederen om ikke priorinden, og så alle novicerne. Det er i piger der er sendt til klosteret af deres familier for at lære noget, eller for at få dem væk fra sult og nød – for deres egen og for familiens skyld. Tilværelsen er god og hård, indtil Jai dukker op. Hun er flygtet fra en uretfærdig, morderisk far, og han kommer efter hende, hævder at hun har kastet skam over familien og bringer hele klostret i fare.

Det er en fantastisk fortælling, men den er ikke god ved hankønnet. Kvinder fremstilles som dem der elsker fred, dem der producerer mad og stof og handler, dem der samler og bevarer viden, hvorimod:

Mændene var en vibrerende masse af dårligt tilbageholdt vold …

Mændene invaderer for at hævne, de går ikke af vejen for blodsudgydelser. Viden er spildt på dem. Det er jo en interessant synsvinkel, og sjovt nok også en der er repræsenteret i filmen Mad Max – Fury Road, blockbuster fra 2015, hvor mændene bruger våben og er våben, styrer verden ved at kontrollere vandet, mens kvinderne leder efter oaser og bærer rundt på urter, der skal plantes.

Der er undtagelser, Mad Max selv til eksempel, og også i Maresi er der en undtagelse – han er bøsse.

Der er fortolkningsmuligheder, og man er underholdt fra første til sidste side.

Maria Turschaninoff

Oversat af Jesper Klint Kistorp

200 sider

Turbine

Udgivet: 08.07.2016