Oliver Twist møder Afdeling Q.
Jussi Adler-Olsens navn borger for kvalitetskrimi, og med Marco effekten, den femte roman om Afdeling Q og dens særprægede dynamiske trio: Carl Mørck, Assad og Rose, har Adler-Olsen igen leveret en solid  krimi.
Romanen følger to spor. I det ene følger vi drengen Marco og hans fortvivlede forsøg på at komme ud af kløerne på en bande kriminelle voksne og børn, som lever i et terrorregime styret af Marcos onkel, den farlige sociopat Zola, der som en anden Fagin styrer sit lille emperie med hård ognubarmhjertig hånd. I det andet spor følger vi Carl Mørck og hans afdeling Q.  Det er Marcos historie vi følger, så den fylder mest i fortællingen. Da Marco beslutter sig at flygte, finder han et gemmested, som viser sig at indeholde et lig efter et mord begået af Zola og banden. Fra da af er Marco dødsdømt af Zola og hans bagmænd, som finkæmmer København efter drengen, de for enhver pris vil have slået ihjel.
Den myrdede har været ansat i et ministerium og ført tilsyn med ulandsbistand. Det er klart, at et stort svindelnummer er igang, der skal lempe op mod 150 millioner ud af ulandsbistanden til en pygmæstamme i Camaroun.
Det er med stor indlevelse, vi følger jagten på Marco – set fra Marcos side. Med et kollosalt overlevelsesinstinkt og en fremragende hjerne søger den 15-årige knægt at holde sig et skridt foran sine forfølgere. Marco søger at finde en måde for at få Carl Mørck ind i sagen, man Marcos manglende personlige papirer og hans livslange mistro til myndigheder er en hæmsko. Samtidig leder Mørck efter den mystiske dreng, som han bliver ved med at løbe ind i.
Efterhånden falder de to spor sammen og vi styrter mod klimaks.
Ofte er det en bagdel, når man kender spillerne fra starten, og ved hvem, der er de onde og hvem, der er de gode, men Adler-Olsen får alligevel skruet spændende krimi sammen, der som i en Hitchcock-film får læseren/seeren med i en forrygende intens jagt, der næsten kun kan ende galt, med mindre uskyldigheden alligevel kan få lov til at triumfere i sidste øjeblik.
Forfatter: jussi Adler-Olsen
512 sider
Politikens Forlag
Udg.: 06-12-2012
4 Glober
Jan Vandall