Lad os med det samme fastslå: Denne bog er ikke den eneste af sin slags på markedet. Tværtimod oversvømmes vi med bøger om, hvordan vi styrer arbejdslivet i den rigtige retning med og uden stress. Blandt mange kan nævnes Kurt Strand og Michael Kongsteds Orden i kaos– få styr på arbejdsdagen og forebyg stress, Coach dig selv af Kjeld Fredens og Anette Prehn, Når kvinder forhandler af Malene Rix og Jens Ole Ambjergs Urkraft.

Det er heller ikke den første bog, der indeholder diverse test til at fastslå, hvordan vi har det, og det er langt fra første gang, vi støder ind i Anonyme Alkoholikeres Serenity Prayer, her som punkt 14 i bogens lykketest: Jeg forandrer de ting jeg kan og accepterer de ting, jeg ikke kan forandre. Ligesom en af flere kure mod stress i bogen angives til: otte timers arbejde, otte timers fritid, otte timers søvn – i lighed med arbejderbevægelsens parole den 1. maj 1890.
Også her beskrives begrebet flow, den følelse af fuld foretagsomhed, engagement og fordybelse, der indtræder, når du beskæftiger med en god, udviklende opgave, og i bogens slutning er der konkrete forslag til, hvordan man hensigtsmæssigt kommer videre med sin karriereplanlægning.

Trods de hyppigt gentagede emner har Manual til et bedre arbejdsliv sin berettigelse, blandt andet fordi trivselsaspektet og begrebet stress behandles relativt grundigt. For eksempel skelnes mellem understress – det at kravene er for små krav i forhold til de ressourcer, vi råder over – ses ofte hos arbejdsløse eller mennesker med monotont arbejde – og overstress, det vil sige, når der er for mange opgaver som vi ikke kan nå at løse til egen tilfredshed. Flowoplevelsen kan således godt være forgænger for overstress.

Der er en del ’damebladstests’, men der er også gode spørgsmål, som enhver med jævne mellemrum bør stille sig selv, og der er noget så anvendeligt som en opskrift på, hvordan man bevarer et blomstrende ægteskab. Herudover er der forslag til, hvordan man styrer sine negative oplevelser og kunsten at bringe hidtil ubrugte talenter i spil. Et pædagogisk layout og et tilgængeligt sprog gør det til en særdeles brugervenlig manual.

Marianne Boje Andersen

200 sider

Frydenlund

Udgivet: 2013