Når man kan udgive en bog som ‘Mange sære ting’, så roterer maskinen i 70-årige Madsens øverste etage stadig med en hastighed, der får røgen til at stå ud af ørerne. For 37 år siden modtog Madsen Det Danske Akademis Store Pris, og for fire år siden blev han selv medlem af Det Danske Akademi. Over 60 romaner, skuespil og novellesamlinger er på den århusianske forfatters produktliste, og han har fået awards nok til at fylde hele siden.
Med ‘Mange sære ting’ fortsætter den svært begavede forfatter med sine hjernevridende filosofiske undersøgelser af religiøse og eksistentielle opfattelser og projicerede effekter af fantasifulde og revolutionerende teknologiske fremskridt i megageni-klassen.

Den verdensberømte danske astronomen, Adam d’Eden, opdageren af de berømte spejlplaneter bliver myrdet, og det er ikke et helt almindelig mord. Astronomem bliver fundet spiddet på Århus Domkirkes 93 meter høje spir, og det sætter gang i mange spekulationer. Spejlplaneterne har den helt specielle egenskab, at de med stor nøjagtighed kan reflektere lyset fra Jorden, hvilket betyder, at man med særlige filtre, forstærkere og andet elektronisk supergrej kan se fortidens begivenheder. En af de opdagede spejlplaneter, Mnemosyne, befinder sig 1000 lysår fra Jorden. D.v.s. at man kan se hvad der er foregået på jorden for 2000 år siden – i praksis modtage live-tv fra Jesu undfangelse, liv og død – og det er virkelig noget som kan bringe sindene i trykkoger tilstand. Vil alle religiøse forestillinger blive tilintetgjort efterhånden som man kan se Gudssønnen og profeterne på direkte tv?
Det ene mord følger efter det andet medens de filosofiske betragtninger og diskussioner bølger frem og tilbage på det høje, interessante og fornøjeligt morsomme filosofiske niveau, der kendetegner hjernefænomenet Madsen.
Selvom flere bogstaveligt talt taber hovedet er der mere filosofi end krimi i denne fantastiske historie. Madsen har et langt livs perspektiv på menneskenes tilstand i sin roman. Tiden er den ubøjelige herre, vi alle er underlagt. Det levede liv skal indtages nydelsesfuldt i nuet, fortiden give forståelse og indsigt både i sig selv og den pulversirende civilisation. Madsen er eminent til at videregive sin baghåndsforståelse og specielle lyssætning af de store spørgsmål.

Forfatter: Svend Åge Madsen
416 sider
Forlag: Gyldendal
Udg.: 02.11.09
Anmeldt af Jan Vandall