Kun det ubegribelige er værd at forfølge

Fritz Dörries blev født i 1852 og levede i Sibirien mellem 1877 og 1899.

I den periode indsamlede han og hans bror:

  • 61.500 sommerfugle fordelt på 996 arter (275 af dem blev opdaget af Dörries).
  • 14.500 biller
  • 4.500 fluer og hvepse
  • 448 krybdyr, slanger, frøer og salamandere
  • 520 præparerede rovdyr …

Dyrene blev sendt videre til Europa blandt andet til Museum für Volkerkünde i Hamborg. Desværre blev museets værdifulde samling ødelagt under et luftangreb i 1943. Måske netop derfor er romanen dobbelt interessant. Den er skrevet på baggrund af Dörries eget manuskript fra tiden i Sibirien, som han har givet til sine døtre. Forfatterne har udover manuskriptet også støttet sig til andre kilder og udarbejdet denne tankevækkende og berigende roman der med de mange tegninger af dyr og mennesker i Sibirien er et sandt kunstværk.

Det mest fascinerende ved romanen er Dörries egen fascination af naturen, og af dyrene og menneskene i den. De mange tegninger er sirlige og præcise i streg og farver. Beskrivelserne er medrivende og ofte meget dramatiske, som da Fritz og Henry skal fange en tiger. Til lokalbefolkningens munterhed konstruerer de en solid fælde med faldlem og med et rum med gitter, hvor der var plads til en pattegris. Gitteret var for at beskytte grisen. Det lykkedes at fange den 300 kilo tunge tiger og fragte den på en kærre til Vladivostok.

Livet i Sibirien er ikke for kyllinger, der er røverbander, tigere og bjørne, og vintertemperaturerne er nede på minus 38 grader, men der bor forskellige stammer der lever af jagt og fiskeri. Dörries har tegnet mennesker fra blandt andet goldestammen og beskrevet deres tøj – frakker af garvet fiskeskind og hjorteskindshatte.

Dörries begejstring over fund og opdagelser er medrivende, ligesom hans store kærlighed til naturen er det, men han har også også en praktisk kynisme, når et dyr må lade livet, så børn i Europa kan blive oplyste. Kynismen kommer dog til kort, da han efter at have skudt en trane oplever, at dens mage styrter sig i døden.

En fantastisk bog om en enestående mand og hans arbejde.

Manden som elskede Sibirien

En sommerfuglesamlers erindringer fra Østsibirien

Roy Jacobsen og Anneliese Pitz

Oversat af Camilla Christensen

282 sider

Turbine

Udgivet: 2020

Birte Strandby