Denne krimi har halvdokumentarisk afsæt og præsenterer læseren for en interessant påstand om, at en mere vellykket opklaring af en mordgåde ville have inkrimineret EF, spændt ben for Maastrichtaftalen og have kompliceret Danmarks medlemsskab af EU.
En del af teksten virker troværdig bortset fra den rigeligt overfriskfyragtige stil, der præger mange af dialogerne, og andre kapitler virker rimeligt fantastiske i forhold til det angiveligt realistiske fundament for romanen, blandt andet virker tilstedeværelsen af den sicilianske mafia ved forhandlingsbordet noget påklæbet.

En strandvasker bliver fundet nord for Gilleleje. Det er en mand, og han er blevet dræbt. Efter lang tid i vandet er han ikke længere genkendelig, men hans tandsæt omfatter en interessant konstruktion, der på det tidspunkt – 1991 – kun kan være lavet i Tyskland eller i Schweiz.
Torstein Nielsen er den brave, danske politimand fra rejseholdet, der forfølger sporet og interviewer de implicerede i en sag, der bliver stadigt mere international.

Krimien er opbygget, så vi dels følger Torstein i hans opklaring af sagen, og dels følger vi australske Chester fra hans deltagelse i Vietnam-krigen, over hans pilgrimsfærd i Spanien, hvor han møder bornholmske Charlotte og til Danmark og geologi i Østerild med EF-støtte. Det er ikke helt gennemskueligt, hvorfor karaktertegningen af Chester fylder så meget i romanen, det bliver ikke brugt og i slutningen overtager Torstein hele billedet.

Krimidelen er spændende, men personerne er tegneserieagtige: ‘De syntes selv, at deres lunger larmede som to gamle damplokomotiver’. Chester og Charlottes forhold er spækket med klicheer, ligesom der i sig selv er noget bekymrende ved personer med ’indvoldene i brusende kaos’.

Manden der blev skudt gennem øjet
Jørgen Koefoed

288 sider
mellemgaard
Udgivet: Februar 2012

Birte Strandby