Børnebog smukt udfyldt med billeder i linoleumssnit. Det medfører, at illustrationerne er sort/hvide uden grå nuancer – undtagen omslaget der er stregtegninger – og det forlener fortællingen med en vis dramatik. Bogen er bortset fra titlen helt uden tekst men til gengæld fortalt detaljeret i større og mindre linoleumssnit. Fortællingen begynder på forsiden af omslaget, hvor tre fluer svirrer over spisebordet.

Ofte kalder man en billedbog uden tekst for pegebog og forventer at denne er tilegnet mindre børn, ligesom bøger med dyr i hovedroller også oftest er henvendt til små børn, men denne historie er trods billedsproget ret kompleks og retter sig mod lidt større børn eller mod voksne med forkærlighed for linoleumssnit.

Flere steder er der bevægelse på samme baggrund fra et billede til det næste, såkaldt simultan succession. Det giver historien en dynamik, der hænger pænt sammen med den tidligere nævnte dramatik.

En mand sidder ved sit frokostbord, da han forstyrres af en flue. Fluen griner ad ham, og han ender med at tilbyde den en spegepølsemad. Fluen fortæller om sit liv som flue, og manden får pludselig vinger og skrumper. Sammen flyver de ud af vinduet, men overraskes af regnvejr og gemmer sig under en svamp. Her finder en insektsamlende pige dem og tager dem med hjem for at opbevare dem i syltetøjsglas. Hun har flere insekter. Efter forsøg på at bringe en flue under mikroskop bliver hun selv til en flue og de tre slår sig sammen om at befri de andre insekter i syltetøjsglassene. Historien ender lykkeligt med ægteskab til manden og pigen og frihed til fluen.

Inger-Lise Kristoffersen

24 sider

Turbine

Udgivet: 24.03.2014