Malstrømmen er Frode Granhaus tredie spændingsroman. Granhaus tager læserne på en barsk tur ud til det landlige Norge, hvor man er langt fra alfarvej og fjellgutterne går i træsko og gamle, tykke hjemmestrikkede trøjer.

Det er normalt ikke de store kriminalsager, der lander på landbetjentenes skriveborde, men betjentene Nicklas og Rino får deres sag for, da mystiske ting begynder at ske omkring Bodø.

Først finder et par drenge, der er ude og lege i klipperne, en mand vand stående i det iskolde lænket til en klippe en meters penge under overfladen. Manden skriger for fuld hals – dels pga. smerterne fra det isnende vand og dels af rædsel for at drukne. Som om det ikke er nok, finder et gammelt ægtepar porcelænsdukker, der en ad gangen kommer flydende i sirligt flettede kurve.

Endnu mere snørklet bliver det, da en kvinde findes liggende bevidstløs ved vandet iført en kjole identisk med en af porcelænsdukkernes.

Det bliver en historie, som udvikler sig tragisk og ganske dødeligt. Der er psykopat løs af den slags, man finder i små mørke afkroge der ude på landet, hvor kragerne skifter pels og folk passer deres egne sager i en grad, så naboen kan myrde konen eller piske børnene offentligt, uden at nogen rører en finger.

Den mystiske sag viser da også at have grene tilbage i tiden. Grunden til vanviddet er blevet lagt tidligt i de mest sygelige overgreb, og det har ligget og ruget og udviklet sig gennem årene, så her er en iskold morderisk psykopat som har lært sig at spille medmenneske og god borger med en dygtighed, der sætter ham i stand til at slippe afsted med mord, indtil der går koks i maskineriet.

Malstrømmen er en spændende bog om vanvid og politiarbejde med sympatiske hovedpersoner og en overraskende og ganske ond slutning. Der er nordnorsk lokalkolorit, hemmeligheder og ond arv for alle pengene.

Malstrømmen

Forfatter: Frode Granhus
Oversættelse: Julie Top Nørgård
352 sider
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Udg.: 15.09.2011
4 glober

Jan Vandall