Bent Haller er ikke manden der idealiserer sine karakterer eller udelader ubehageligheder. Alligevel må man indrømme, at denne børnebog ikke slipper dæmoner ud i hovedet på ungerne, og bogens værste karakter er en storebroragtig storebror.

Magnolia af Skagerrak er en højtlæsningsbog. Magnolia er hovedperson, og hun må være ca. fire år. Hendes storebror kan endnu ikke udtale ordet pædofil og er angiveligt ca. syv – otte år. Sproget er ikke tilpasset et lille barn, men er alligevel let forståeligt og den voksne oplæser får så mulighed for at forklare, hvad Golfstrømmen og flyndere er. Det er i fin overensstemmelse med, at man sagtens kan nyde at læse/få læst en bog, der rummer op til 10% ukendt stof, og som sædvanligt er der jo rum for eftertanke hos Haller.

De fire børn, Magnolia, storebror og to kusiner, er i sommerhus hos mormor og morfar. De fisker fra stranden, og Magnolia fanger en sær fisk – den ligner en ulk men med halebevægelser som en hval og farver som en tropisk fisk. Efter fremvisning for familien vil Magnolia smide den tilbage i havet, men den bliver ved med at søge op på stranden. Siden fortæller den Magnolia hvorfor, og det er en sørgelig historie. Sjovt nok viser det sig, at der er en forbindelse til Magnolias mor, da hun var en lille pige.

Der er lidt Emil fra Lønneberg over morfaren der driller mormoren og bagefter søger tilflugt i skuret, hvor han sidder og snitter træfigurer. Fortællingen omfatter også et rigt dyre- og planteliv til glæde for et lydhørt barn.

Lea Leténs smukke akvareller supplerer teksten og understreger miljøet, magien og hvalens størrelse. Billeder af dyr og natur er især behagelige for øjet, mens illustrationerne af storebror virker mindre flatterende.

Bent Haller

Illustreret af Lea Letén

144 sider

Høst & Søn

Udgivet: 22.05.2015

Birte Strandby