Lori er psykolog, mor til en søn, og står overfor at gifte sig med drømmemanden. Indtil han, nærmest lidt tilfældigt, siger at han ikke længere tror på deres fælles fremtid. Det kommer fuldstændigt bag på vores fortæller/forfatter og hovedperson, og hun bliver nødt til selv at finde en psykolog.

I bogen følger vi psykologen hos psykologen, vi følger privatmennesket Lori, og vi følger nogle af Loris patienter. Det giver lidt overblik over, hvad vi går og tumler med af depression, snarlig død og asocial adfærd, hvor det kommer fra, og hvordan vi kan komme videre med vores liv

Lori er en glimrende fortæller, ærlig, sårbar og kompetent, både når hun beretter om sine timer med psykologen Wendell, og når hun fortæller om, hvordan hun tackler sine patienter og deres vanskeligheder, fra kvinden der styrtgræder under hele første seance til hende der skal dø og griner højlydt af tilværelsens absurditeter.

Undervejs får vi lidt føling med tilværelsen som psykoterapeut og nogle gode eksempler på forskellige psykoterapeutiske begreber som projektion, det vil sige når man tillægger andre egenskaber, man ikke selv vil vedkende sig, eller konversionshysteri, som når en persons angst bliver konverteret til en neurologisk lidelse. Det kan være en pludseligt opstået blindhed hos en der har set noget traumatisk. Det kræver et godt kendskab til patienten og dennes baggrund at identificere smerten/manglen/problemet

En af hendes patienter kæmper med skyld, fordi hans bil blev påkørt i det øjeblik, han koncentrerede sig om mobilen i stedet for at koncentrere sig om trafikken. Ulykken koster hans seksårige søn livet. Det varer adskillige sessioner, før han fortæller det, og i en periode afbryder han behandlingen. Hans vanskeligheder er repræsentative for det, Loris patienter kæmper med, men problemerne er vidt forskellige og ligeså patienternes tilgang til overlevelse.

Måske skulle du snakke med nogen er en vedkommende og engagerende beretning fortalt af et entusiastisk menneske.

Måske skulle du snakke med nogen

En psykolog, hendes psykolog og vores liv bag facaden

Lori Gottlieb

Oversat af Ingeborg Christensen

449 sider

Svane & Bilgrav

Udgivet: 17.112020

Birte Strandby