Da Helen Knightly dræber sin mor, sker det forholdsvis velovervejet og med koldt blod. Så vasker hun liget, og propper det med noget besvær i fryseren. Lidt senere forfører hun sin venindes søn, først for underholdningens skyld, og så fordi hun skal bruge hans bil. Sammen med sin eksmand brygger hun en historie, som politiet skal have, når liget bliver fundet.

Helen er bogens jeg-fortæller og en sammensat person. Hun er mistænksom overfor sine medmennesker, såvel naboer som børn. I modsætning til de fleste hovedpersoner er det, trods det at man kan følge hende en del af vejen, generelt vanskeligt at finde sympatiske træk ved hende, og den sindlidelse, hun klandrer sin mor for, er på ingen måde fjern fra hendes egen sindstilstand.

Den kronologiske fortælling om de halvandet døgn, fortællingen varer, skildrer klip fra barndommen, der i nogen grad forklarer Helens personlighed og det pres, hun har været udsat for, men det er svært at følge hendes tankegang, og det gør romanen tung at læse og lidt uvedkommende.

Romanen har en svag lighed med en novelle af Roald Dahl, i hvilken en kvinde slår sin skilsmissebegærende mand ihjel med en frossen lammekølle. Efterfølgende sætter hun lammekøllen i ovnen, går ud og køber ind, kommer hjem, finder liget og tilkalder politiet – kolleger af hendes mand, som hun slutteligt overtale til at spise lammekøllen, nærmest som en slags gestus overfor ægtemanden.

Det er godt forsøgt at kaste sig over komplekse mor-datter forhold, men Sebold burde have gjort som Roald Dahl – skrevet en novelle i stedet for en roman.

Forfatter: Alice Sebold

Oversat af Birthe Lundsgaard
288 sider
Gyldendal
Udgivet: 30.01.2009

Birte Strandby