Selvbiografisk roman om forfatterens mor, der pludselig i en høj alder mister talens brug til chok og sorg for familien og til raseri for hende selv, der som slagterkone og passioneret amatørskuespiller har været storforbruger af sproget.

Forfatteren er belgier og velkendt i sit hjemland, og denne roman er solgt i mere end 80.000 eksemplarer i Flandern og Nederlandene.

Allerede i indledningen fortæller forfatteren om sine intentioner om at skrive om sin mors sygdom, og det gør han så. Men romanen handler om meget andet, om moren som den personlighed hun er, dominerende, styrende, magtfuld, manipulerende og ansvarsfuld overfor sine omgivelser, både når det drejer sig om sørge for, at den stærkt overvægtige udlejer af familiebeboelsen får sine månedlige bade, og når det drejer sig om at forsvare sin ægtefælle, sin Roger. Ham må hun gerne selv kritisere offentligt, men andre må ikke. Så løber de en risiko for at blive slået i hovedet med en sko.

Det er også en roman om livet omkring familiens slagterbutik, om at være en familie med fem børn, og om den mellemste dreng, Den mest Besværlige, der er mere selvoptaget, dovnere og mindre klar til at lægge sit arbejde i butikken end de andre. Og det handler om Sidonie med hareskåret, der endelig bliver rig på sin lottokupon – et kort øjeblik.

Det er en livlig, næsten hektisk bog med klip af før og nu. I sprog og livlighed kan den sammenlignes med Stjernetasten af Benoîte Groult, præget som de er – begge de beskrevne damer, forfatterens mor og selvbiografen, af viljestyrke og livsvilje
Tom Lanoye

Oversat af Miriam Boolsen
376 sider
Turbine
Udgivet: 20.01.2012
Fem glober

Birte Strandby