Vinder af konkurrencen om bedste eventyr i forbindelse med H. C. Andersens 200-års fødselsdag. Her i bearbejdet og illustreret udgave.

I en faldefærdig gård bor en sur gammel dame. Kun hendes barnebarn tør nærme sig, og på hendes fødselsdag kommer han med et lys, som han tænder. Da han er gået, vil hun slukke det igen, men lyset beslutter sig for varme den gamle dames hårde sjæl, og det nægter at gå ud. Mens lyset brænder bliver damen venligere og venligere. Hun får flere og flere gæster der dels kommer for at se lyset, og dels bringer gaver eller tilbyder at hjælpe. Købmanden sælger en masse lys til byens indbyggere, der også vil have et lys, der ikke går ud. Udover indtjeningen giver det en del omtale, og den gamle dame kommer i fjernsynet og fortæller om sit lys. Herefter dukker hendes ungdoms elskede op, fordi han har set hende i fjernsynet. Han frier til hende, hvorefter lyset omsider går ud, lykkelig over at have fuldført sin mission.

Se, det var et rigtigt eventyr – altså et rigtigt kunsteventyr for i modsætning til folkeeventyrene er der hverken en ud- eller hjemrejse eller prøver, som hovedpersonen skal gennemføre, ligesom indledningen ikke rummer et Der var engang. Men lyset er lidt overnaturligt og den gamle dames forvandling en særdeles positiv udvikling, ligesom sproget har en genkendelige klang af eventyr:

Aldrig så snart havde han fortalt det, før nyheden var nået ud i hele landet. Folk kom langvejs fra for at se lyset.

Bogen har farverige helsides-illustrationer af glade mennesker i bedstemor-hyggelige omgivelser.

Kirsten Ahlburg
Lyset der ikke ville gå ud
Illustreret af Susanna Hartmann
32 sider
Turbine
Udgivet: 03.11.2011

Birte Strandby