Lad mig starte med at bekende kulør: Dette er den første bog jeg læser af Lars Muhls forfatterskab. Lars Muhl har en fortid som sanger og musiker, men har også skrevet en lang række bøger, hvor han beskriver, at en del af er skrevet i Seerens skygge, den seer, som han både er skrevet bøger og lavet en film om. I denne bog bryder han ud af skyggen og frem i lyset, og han anser selv bogen for at være blandt de vigtigste i hans forfatterskab, han begynder her at tage udgangspunkt i sig selv.

Bogens ramme er en rejse i Israel, hvor forfatteren dels skal besøge nogle steder, som er signifikante for hans indre spirituelle rejse og dels skal der laves en film om rejsen og det han laver. Undervejs følger man således både mange af hans ydre rejseoplevelser, men også dybe indre rejseoplevelser. Til tider kan det være vanskeligt at følge med i hvilken virkelighed oplevelserne stammer fra, men dette skaber en fordybelse for læseren i de esoteriske dele af kristendommen, som bogen handler om.

Bogens budskab er blandt andet, at vi kan og bør finde lyset i os selv, i vores hjerte, at vi selv rummer en guddommelighed, som vi kan tage kontakt til. Der er flere meditative øvelser i hvordan man kan tage kontakt med disse lag i sig selv. Øvelserne tilbyder et eksempel på hvordan man kan udføre kristen meditation, hvilket er højest relevant i en tid hvor mange har brug for støtte til indre processer og rigtig mange vender næsen imod østen for at lære meditation, samtidigt med, at vi jo lever i den kristne kulturarv. Her bliver bogen jo nærmest en kristen selvhjælpsbog.

I bogen udspiller der sig samtidigt noget af et drama både i rejsen i Israel og på den indre scene. Forfatteren åbner et vindue til sine egne oplevelser og meditative erfaringer, som i høj grad er præget af hans interesse for testamenterne og det aramæiske sprog, som han har studeret i rigtig mange år. Forfatteren finder i den hule, hvor Dødehavsskrifterne blev fundet, Asaphs bog, som fungerer som et spejl for enhver som læser den.

Det kan være svært at sætte ord på indholdet af denne bog, men selvom det i blandt er vanskeligt at følge forfatteren, og man kan savne indsigt i de teologiske aspekter, eller til tider overvejer om forfatteren er ved sine fulde fem eller har mistet jordforbindelsen, så er der samtidigt en høj grad af jordnærhed og referencer til højaktuelle nutidige temaer som for eksempel klimapåvirkninger, dyrevelfærd og teknologi, som er med til at bringe det skrevne ind i en kontekst der gør at man forstår hvad man læser. Bogen er særdeles velskrevet, behagelig at læse, og dens indhold genspejler en oplevelse eller en tilstand, som er genkendelig, også hvis det kan være svært at forholde sig til tankerne om inkarnationer, arketyper, skytsengle osv.

Bogen er anbefalelsesværdig at læse for enhver der interesserer sig for åndsvidenskab. Den hjælper med at sætte ting i perspektiv og bringe den enkeltes sjæl tilbage til sig selv. Forfatteren minder os om at vores oplevelsesverden rummer så meget mere end de daglige almindelige dimensioner, og ved at dele ud af sine oplevelser og sin indsigt, hjælper han læseren med at tage sin egen rejse på jord alvorligt, på et også spirituelt plan.

Bogen er læseværdig og en form for helende læsning i sig selv. Forfatteren er ambitiøs og ønsker for eksempel integration af de feminine og maskuline aspekter i mennesket og inviterer det moderne menneske til åndelig refleksion med udgangspunkt i egen kulturarv. Og ikke nok med at han ønsker tanker og refleksion over lyset og over Gud, som han benævner som et stort O med en prik i midten, hvilket ligner et embryo, han deler sine oplevelser med henblik på at vi kan gå hjertets vej og blive lyset selv via at praktisere.

Lyset i et menneskes hjerte

Lars Muhl

288 sider

Harper Collins

2018

Gitte Sander