Lyset fra Bohr er udgivet i anledning af Niels Bohr Institutets 100-års jubilæum.

Der er meget, vi ikke ved. Hvad foregår der for eksempel på Niels Bohr Institutet? Det løfter forskerne fra instituttet selv sløret for i denne smukt opsatte bog med beretninger om exoplaneter, Niels Bohr, Alan Turing og CERN.

Det er lidt fantastisk, når man ved hjælp af et nyt kamerasystem der med en skarphed som et rumteleskop observerer, at et asteroide-lignende objekt på ca. 200 kilometer i diameter langt ude mellem Saturn og Uranus er omkredset af to ringe, den inderste på 6,5 kilometer i bredden og den yderste på 3,5 kilometer. Det er gode kameraer, man udvikler på Niels Bohr Institutet.

På spørgsmålet om hvorvidt der findes andre beboede kloder derude er svaret: Tja. I Mælkevejen er der er ca. 10 milliarder planeter som jorden med samme temperatur, samme størrelse, umiddelbart med samme mulighed for beboelse. De har ikke nødvendigvis alle vand og atmosfære, men er måske hjemsted for mikroorganismer med ambitioner.

Niels Bohr Institutet er også en aktiv medspiller i NASAs mission til Mars med Perseverance og direkte involveret i bygningen af to af de instrumenter der er med i projektet. Takket være Carlsbergfondet lykkedes det instituttet at være leveringsdygtig.

Det med midlerne dukker op flere gange, som det jo må gøre, når brug af en kikkert koster det samme som lønnen til en ph.d.-studerende i tre år.

Forfatterne af de knap tyve kapitler gør en indsats for at skrive så alle læsere kan være med, alligevel er nogle kapitler mere krævende end andre for os der måske ikke lige er blevet opdateret om hydroner, baryoner og mesoner. Andre kapitler handler også om Einstein, Bohr og Turing, og et enkelt kapitel røber, hvad der kan forskes i, hvis man skulle være efter en Nobelpris.

Bogen er forsynet med informationsberigendefotografier og der er nyt om iskerneboringer, Arkimedesskruer og maskinlæring med afsæt i fortiden og kig ud i fremtiden.

Lille bog om forsøg på at få det store overblik.

Lyset fra Bohr

Den nyeste forskning fra Niels Bohr Institutet

Anja C. Andersen (red.), Peter Hyldgård (red.), Jan W. Thomsen, Poul Henrik Damgaard, Uffe Gråe Jørgensen, John Renner Hansen, Morten Bo Madsen, Machteld Kamminga, Robert Sunderland, Jens Paaske, Peter Laursen, Troels C. Petersen, Dorthe Dahl-Jensen, Jørgen Peder Steffensen, Per Hedegård, Peter Ditlevsen, Morten Kjaergaard, Mathias L. Heltberg, Mogens Høgh Jensen, Sonja Holm-Dahlin, Kim Lefmann, Darach Watson, Johan P.U. Fynbo

192 sider

Strandberg Publishing

Udgivet: 01.03.2022

Birte Strandby