Et dystopisk samfund – som vores verden vil komme til at se ud, hvis vi ikke reagerer på klima- og demokratikriser. Omfanget af de skader mænd havde forårsaget – fra kollapset på den koreanske halvø til klimaforandringer og den generelle nedbrydelse af planeten – havde nået et bristepunkt …

Fisk findes ikke længere i havet, der er rent mudder. Der fødes ikke mange børn, fordi mennesket er dybt skeptisk ‘over for projektet med at smide børn hovedkulds ind i denne dødsdømte verden. Menneskelivet var sådan en forgiftet gave nu om dage.’ 

Og som det gik med klimaet, sådan gik det også med menneskerettigheder og flygtningestatus:

Man havde ikke ret til en advokat, når man ikke havde gyldige papirer, så kunne udvisningen ordnes administrativt …

I denne forfærdelige verden flygter Peter fra Afrika for at slippe væk fra klimaforandringer, der gør livet umuligt. Hans mister sin kone og søn på vej over havet, og lander i København med et lånt sygesikringsbevis. Han arbejder en vis del ud af bukserne til en lav løn, men mod egen forventning forelsker han sig igen, og en overgang ser tilværelsen lysere ud. Hans kæreste bliver gravid, og han får selv mulighed for at holde forelæsning på et universitet måske med mulighed for en vikaransættelse. Men så møder han politiet.

Rói befinder sig også i København, og han er netop blevet hyret til en opgave med at følge nigerianere hjem til Nigeria. Nigeria har sagt ja til at modtage udviste nigerianere, og danskerne griber chancen – uden smålige hensyn og uden at lægge alt for megen vægt på, om de deporterede nu også er nigerianere:

Han var jo tydeligvis heller ikke afrikaner, sagde han, men fra Pakistan, så det gav ingen mening at sende ham til Nigeria.

Flyet mod Lagos går i luften, men det når aldrig til bestemmelsesstedet, og dem der overlever flystyrtet må imødese en længere vandring gennem ørkenen i selskab med venner og fjender.

Rå roman om det at være afrikansk flygtning, efter at klimaproblemerne har sat ind. Peter og Rói ses i nærbillede, mennesker med sund fornuft men presset ud over alle grænser. Læs og gys over romanen, enhver politiker bør læse, inden der bygges så meget som en kvadratcentimeter motorvej mere.

Lysene på den anden side

Hans Lucht

320 sider

Turbine

Udgivet: 12.05.2021

Birte Strandby