Kontroversiel roman om prinsesse Diana, der her har iscenesat sin egen død for at genopstå i anonymitetens behagelige skygge.

Efter et voldsomt pres fra paparazzier, familie og pligter arrangerer Diana sin egen død ved en drukneulykke med hjælp fra sin rådgiver. Herefter lever hun i 12 år som Lydia år på den amerikanske østkyst, en stilfærdig tilværelse med arbejde i et dyreinternat, en kæreste og nogle få veninder. Hendes eneste problem er, at hun savner sine børn, og så får hun endnu et problem: En ihærdig pressefotograf fra dengang hun var dagligt forsidestof begynder at få en mistanke om, hvem hun er og går løs på gåden med alle tænkelige midler. Lydia har gennemgået plastiske operationer og taget en ny identitet, men paparazzoen, Grabowski, hager sig fast og begynder at planlægge den store dag, da han med en sensationel forside skal bringe den fortabte prinsesse tilbage til børn og folk. Sådan ser Lydia ikke på det. Hun vil bevare sit liv som det er, men Grabowskis trænger sig på, og den fredelige tilværelse bringes brat til ophør.

Historien er stykket sammen af synsvinklerne fra veninderne, Grabowski, Lydia selv og ikke mindst hendes tidligere rådgiver, der er kræftsyg og en døende mand, men også den der giver det mest fyldestgørende billede af Lydia. Og så er hans personlighed mere interessant end hundeluftende Lydia, hvis karakter først bliver rigtigt overbevisende i de sidste dramatiske timer.

Spændende idé og god krimi-opbygning, men romanen bliver aldrig rigtigt fængende, måske fordi projekterne: Skjule sig for sig selv og sælge en persons privatliv generelt virker fremmedartede.

Monica Ali

Oversat af Vibeke Houstrup
304 sider
Lindhardt og Ringhof
Udgivet: 20.10.2011

Birte Strandby