Vild bog om stueplanter!

Det beskrives fra blandt andet NASA-undersøgelser hvordan stueplanter kan rense luften for flygtige kemiske stoffer frigivet af nogle af de ting, vi omgiver os med, og hvordan dette kan hjælpe for eksempel astmatikere og allergikere, men også hjælpe til at føle sig frisk og koncentreret på arbejdspladsen i kontormiljøer.

Forskere fra Skandinavien tages til indtægt for gennem ph.d.-projekter at have fundet frem til at stueplanter gavner alverdens kropslige funktioner som fx blodtryk, hjerterytme, muskelspændinger, de mindsker sygefravær og man får færre stress-reaktioner, man får større arbejdsglæde, forbedret arbejdskapacitet og større koncentration. Og tilmed fjerner planterne lugtgener, renser luften, binder støv og fjerner svampe og bakterier!

Der er lange biologiske forklaringer på dette, som jeg ikke desværre kan tage stilling til, men referencerne virker troværdige, og tilbage er intet argument for ikke at blive stærkt interesseret i de 50 stueplanter der præsenteres, som skulle have disse gavnlige effekter.

Stueplanterne præsenteres med smukke billeder, bogen er indbydende og flot sat. For hver stueplante, hvoraf de allerfleste er planter vi genkender som almindelige i Danmark, gennemgås plantens karakteristika, oprindelse, lysbehov, optimal temperatur, skadedyr eller andre udfordringer, pasning og hvilken jordtype den står bedst i. Sluttelig gives der en ligetil vurdering af plantens evne til at fjerne kemiske stoffer fra luften, hvor let planten er at dyrke, dens modstandskraft og fordampningsevne.

Bogen er oversat fra amerikansk, hvor den er udgivet første gang i 1997, hvilket selvfølgelig gør den 20 år gammel og man tænker, at der må være kommet meget ny forskning til de sidste tyve år. Ikke desto mindre fremfører forfatteren så stærke resultater på stueplanters gavnlige effekt på indeklimaet at man kun kan undre sig over, at den ikke er blevet oversat til dansk noget før.

Det er en både spændende og lækker bog, som enhver der kan lide stueplanter vil elske at studere nøjere.

B.C. Wolverton

Luftrensende stueplanter

50 nemme planter til hjemmet og kontoret

144 sider

Turbine

2017

Gitte Sander