Hvem skulle have troet, at noget kunne få Lucky Luke til at glemme sin hest? Men det er der, og det er en cykel! Heldigvis varer adskillelsen fra Jumper ikke så længe, og de to uadskilligelige finder sammen igen.

Vi møder denne gang ikke hverken Ratata, Dalton-brødrene eller nogle af de andre gamle kendinge. De to gennemgående banditter i dette album hedder Smith og Wesson, og så er der naturligvis en bagmand med magt og penge: Ham der ejer produktionen af velocipeden – på dansk bedre kendt som væltepeter.

Det begynder med, at Luke forstyrres i sin nattesøvn – ved bålet – af Smith og Wesson. Men det er ikke Luke, de søger, så de går videre og antaster senere en lille mand med høj hat og en stor trækasse. Luke sender dem på flugt og slår følge med manden. Kassen viser sig at indeholde hans opfindelse: en cykel, ikke en væltepeter, men det næste led i udviklingen, en cykel med kædetræk, og hvor begge hjul er lige store. Den lille mand er på vej til cykelløb i San Francisco for at promovere sin nye cykel. Nogen forsøger at forhindre ham og cyklen i at nå frem, men han har Lucky Luke som beskytter.

Luke på sin side viser sig at være glimrende til at køre på cykel, og det viser sig også, at hvad man kan fra en hest, det kan man også fra en cykel, i hvert fald hvad angår tage sigte, skyde. Oven i købet giver cykelstyret mulighed for nytænkning af ballistikken.

Det bliver en strabadserende tur tværs over kontinentet. Banditterne viser sig at stå i ledtog med indianerne, men Luke er jo ikke bare hurtig på aftrækkeren, han er også ret smart.

Hvis man er Lucky Luke-fan, kan det godt vare lidt, inden man vænner sig til tegningerne. De er blevet mere komiske, Luke har fået noget drenget over sig, og både han og Jolly Jumper er blevet lidt klodsede at se på. Det samme gælder banditterne, mens vores bagmand ligner en karrikatur. Billederne er knap så detaljerede, men giver fint indtryk af landskab og miljøer, og måske er tegneserien blevet lettere at læse. Historien er i hvert fald udmærket med både forventelige spændingselementer, og et par der ikke er ventede.

Lucky Luke sadler om

Mawil

Oversat af Ole Steen Hansen

64 sider

Cobolt

Udgivet: September 2020

Birte Strandby