Genudgivelse af Jens Christian Grøndahls fremragende roman, der er solgt i mere end 100.000 eksemplarer i Danmark.

Det starter lige på og hårdt: En aften i april bliver en toogtrediveårig kvinde bevidstløs og hårdt kvæstet bragt ind på hospitalet…

Kvinden er Lucca. Lægen der opererer hende er Robert. De har hver deres historie, hver deres forhold, rejser, ægteskaber bag sig. Robert har i mange år været gift med Monica; selv har han opfattet dem som sjælevenner, indtil han en dag kommer for tidligt hjem og træffer sin efterfølger i forholdet til Monica. Der er også datteren Lea, men ægteskabet slutter stilfærdigt; skænderier og diskussioner bliver til venlige omgangsformer.

Lucca er skuespillerinde og har mange forhold bag sig. Otto, der betyder noget for hende, er nummer 24, et forhold et der så vigtigt, at intet kan korrumpere det. Det slutter, da Otto møder en anden.

Det lyder banalt, som også afslutningen på Roberts forhold, men i Grøndahls sprog er ingenting helt banalt, og selv … parcelhusets velordnede masseproducerede snusfornuft i prisbillige materialer bliver en del af en væsentlig fortælling.

Lucca mister synet efter ulykken. De første dage kommer hendes mand og søn for at besøge hende, men hun nægter manden adgang. Mellem Robert og Lucca opstår der en forbindelse, Robert sørger for at forsyne Lucca med klassisk musik, og langsomt vokser deres historier frem i deres tosomhed. Det er historier der omfatter mange andre mennesker. Roberts ven der begejstret nyder en affære ved siden af sit ellers perfekte ægteskab, Luccas tidligere mænd blandt andet instruktøren der

talte dæmpet og alvorligt med sin mørke, hæse stemme om scenen som et mentalt rum, hvor vi holder stævnemøde med vore indre dæmoner.

100.000 mennesker kan sagtens tage fejl, bare se på 2. verdenskrig, men Grøndahls roman er i særklasse.

Jens Christian Grøndahl
405 sider
Gyldendal
Udgivet: 2015