Multibogen med historie, miljø, film, mekanik, geografi, litteratur i koncentreret, relativt uanvendelig og jævnt underholdende format.

Her kan vi lære om BBC, Platon, Tycho Brahe og Strindberg og en hel masse andet som vi ikke lige stod (sad) og manglede.

Hvem vidste for eksempel, at Europol skriver postkort til internationale forbrydere med forslag om, at de vender hjem – og at de lægger dem (postkortene) på nettet. Og hvem har hørt om hollænderen der kæmper for at forbyde koklokker i Schweiz?

Det er også tankevækkende, at antallet af hunde er steget mere end 40 % siden 2011 i Danmarks fire største byer. Det kan man gruble over, men svaret ligger ikke inden for Lokumsbogens repertoire.

Og så er der lidt praktisk information, hvis man overvejer at flytte med sin familie: en liste over de ti mest sprøjtede kommuner i Danmark med procentangivelse af det sprøjtede areal. Både Nordjylland og de sydfynske øer sprøjter mere end 70 % af landbrugsarealet. Bonusinfo: sprøjtegifte rammer ikke kun den jord de sprøjtes på, men kommer også rundt via luft og grundvand. Så tag lige og hold op med det, eller I forbliver udkant!

Her er masser af spredt og overraskende information leveret med entusiasme, men måske er redaktionen alligevel gået rigeligt hurtigt, for der er mange småfejl, trykfejl, juleaften og vikingetræf med stort, Hans Kurt er blevet til sanger, og der er kuk i layoutet på siderne med sære love. Ikke desto mindre er der stor alsidighed i udvalget og gode muligheder for at finde et eller andet man har lyst til at læse.

Sten Wijkman Kjærsgaard & Ole Knudsen

Lokumsbogen 2018

Trump- og glutenfri

192 sider

Gyldendal

Udgivet: November 2017

Birte Strandby