Informativ og gennemillustreret bog om dyreliv i Afrika, 16 pattedyr, ni fugle og en krokodille. For hvert dyr er der angivet fakta om vægt, længde, drægtighedsperiode, kuldstørrelse, levetid og en vurdering af, hvor truet dyrearten er.

Bogen er flot layoutet, og der er mange glimrende billeder af både fødefangst, nærkamp og (nuttede) dyreunger. Informationen leveres i relativt korte sætninger og klart sprog, og teksten er velegnet for unge læsere, men der er nyheder også til gamle læsere: Eksempelvis er sjakalen aggressiv overfor andre dyr og også overfor egne artsfæller, men i forholdet til magen er den omsorgsfuld, og de ældre søskende hjælper med at passe familiens yngste, når forældrene er på jagt.

Hyænen er ellers ikke kendt for det gode – måske er det Disneys skyld – men når hunnen skal vælge mage, vælger hun en rolig han frem for en aggressiv. Hvis der ikke findes hyæner i et område, er der heller ikke gribbe. Hyænerne knækker ådslernes knogler, og gribbene kan derfor få fat i den kalkholdige marv.

Enkelte steder tillægges dyrene tanker, som vi næppe kan have garanti for: Leoparden flygter, hvis den overfaldes af løver og hyæner under måltidet: Den er bange for at blive såret, så den ikke kan jage.

Ved de fleste af dyrene står der blot tal ud for ’levetid’, men ved løverne er angivet, at hunløverne i gennemsnit lever to – tre år længere end hanløverne. Hanløverne dør som oftest, når de er blevet fortrængt af en yngre hanløve. Ved Geparden lever hannen derimod tre år længere end hunnen. Hvad mon forklaringen er på det?

Der er mange forbavsende oplysninger: En giraf hedder på latin giraffa camelopardalis, fordi man i det 14. århundrede troede, at giraffen var en krydsning mellem en kamel og en leopard, og en gnu vandrer over 30.000 kilometer i sin levetid.

Mogens Boman

184 sider

Turbine

Udgivet: Marts 2013