Martial Canterel, anerkendt videnskabsmand og opfinder inviterer en gruppe kolleger til at besøge sin park ved hjemmet Locus Solus. Det er en særlig park, hvor Canterel har brugt noget af sin store rigdom til at fremstille komplekse og mærkelige opfindelser: I en stor ‘diamant’ fyldt med vand danser en smuk kvinde, og en barberet kat svømmer rundt – begge præpareret med en væske, der gør det muligt for dem at ånde frit i vandet! I samme vand findes et hoved, der aktiveres med elektricitet overført af katten.

Romanens kapitler rummer hver deres nyskabelser, og forskellige historier om mytiske væsener – eventyr, indgår i fortællingen.

Canterels opfindelser er beskrevet med stor omhu og ganske komplicerede. Blandt andet er der en minutiøs beskrivelse af et apparat til helt smertefri udtrækning af tænder. Samme udstyr skulle kunne vurdere, at den rigtige tand udtrækkes, men uagtet mange forsikringer får man næppe lyst til selv at prøve.

Sproget er spraglet, dobbeltydigt, poetisk på sine steder og ikke helt let især ikke i beskrivelse af opfindelserne.

Raymond Roussel var ikke anerkendt af sin samtid, dertil var han for syret og for fremtidsorienteret. Til gengæld er hans forbindelse mellem det mærkelige og det realistiske tydeligvis inspiration for den senere surrealisme. Angiveligt skulle han også have inspireret Le nouveau Roman (= fransk litterær bevægelse, der gjorde op med den traditionelle roman omkring 1958), men det er mindre indlysende.

Under alle omstændigheder en spændende bog med uventede vinkler og nye perspektiver.

I øvrigt er der mange referencer til Danmark og Norge, og enkelte ord som ‘Fuglekongerige’ anvendes på dansk også i den franske tekst (der ligger på www.gutenberg.org)

Forfatter: Raymond Roussel
Oversættelse og forord ved Lars Vissing
272 sider.
Forlag: Gyldendal

Birte Strandby