Livet er som fyldte chokolader, du ved ikke hvad der er indeni … et af mine yndlings citater fra ”Forrest Gump” – passer meget godt på denne novellesamling.

Det er 19 noveller, hvor 19 hovedpersoner hver især beretter om en dag i deres liv, og det er inspirerende og overraskende. De fleste af novellerne er meget velskrevne, og med overraskende momenter, og for korte… Man får lyst til at vide mere om denne person og blive i denne historie lidt endnu, på en måde som fyldte chokolader … de velsmagende varer ikke lang tid.

Mange af novellerne er sorgfyldte og meget intense – fyldt med følelser og livskriser, som gør stort indtryk på mig.

”En af dem råbte ”svin” efter mig. Det rammer hårdere, end hun tror, men jeg gør som mænd gør flest, og lader som om, det ikke rører mig det mindste.”

Det er korte kig i 19 hverdage som hver især er unikke og viser at livets omstændighederne kan være mangfoldige – og der er lidt Forrest Gump over novellesamlingen, hvor jeg godt kan tænke … kan alt det opleves på en dag.

Nogle af noveller fortæller meget rørende, hvor ondt vi kan komme til at gøre hinanden. Og fortæller på den måde om en dyb smerte som senere i livet bliver ved med at fylde – smerte som bliver en del af ens personlighed – og som i de fleste af novellerne virker bekendt.

”Morfar, løj aldrig. Jeg savnede hvert ham hvert sekund af mit liv. Til hans begravelse var jeg sønderknust. Jeg kunne ikke overskue noget uden ham”

Et andet tema er det at miste, som nogle af novellerne også har som tema, og også her er fortællingen kort og meget præcis. Og gør stort indtryk, det er jo også ”Livets omstændighed”

Novellerne er som en rejse rundt til 19 hverdage – som hver især gjorde stort indtryk på mig .. og som jeg meget gerne anbefaler.

Jeg tænkte flere gange på Forrest Gump da leg læste novellesamlingen, der er noget sørgmodigt over novellerne, noget der er svært at løbe fra – som i Forrest Gump.

Livets omstændigheder

Wenche Thinnesen Vogtmann

mellemgaard 2015

Anmeldt af Hanne Raunsmed