Fascinerende roman om valg af veje og skæbner.

Ursula bliver født i 1910. Måske dør hun under fødslen, eller måske drukner hun som treårig. Eller forhindrer hun senere, at hendes lillebror dør ved at påføre deres husassistent en skade eller en sorg?
Ursula har ganske særlige evner, som en kæreste siger: Du har en sjette sans for bombemaskiner. Men det er ikke kun truslen fra bombemaskiner, Ursula opfatter. En nabos datter bliver fundet dræbt, men hvis Ursula slår følge med hende, undgår hun den skæbne.

Romanen følger Ursula ud af forskellige veje, men hver gang vi når en slutning, begynder historien igen. Ursula bliver voldtaget af en brors skolekammerat og ender i et voldeligt ægteskab. Eller Ursula tager til Berlin for at studere, møder en mand og får et barn. En lille lyshåret pige, der har Eva Braun og Hitlers bevågenhed. Trods de mange forskellige udløbere af fortællingen, er romanen harmonisk og stilrent opbygget – og en sand nydelse at læse.

Samme opbygning kan man finde i filmene Lola rennt med Franka Potente og Sliding Doors med Gwyneth Paltrow begge fra 1998, men det virker om muligt endnu bedre i denne roman, hvor Ursula overvejer, hvilken betydning det ville få, hvis Hitler var blevet dræbt før 2. Verdenskrigs begyndelse.

Samtidigt er romanen meget engelsk, hvilket ikke mindst kommer til udtryk hos Ursulas mor, Sylvie, der går fra det humoristisk slagfærdige til senere i livet at udvikle en nedladende kynisme og arrogance overfor eksempelvis Tyskland og tysk politik efter 1930.

Oversættelsen er behagelig læsning, og surprise party har endelig fundet sit danske udtryk: Overraskelsesfest.

Liv efter liv

Kate Atkinson

Oversat af Vibeke Houstrup
531 sider
Gads Forlag
Udgivet: 22.05.2014