Stort anlagt fortælling om stort anlagt fortælling: Jordens opståen og udviklingen af liv.

Liv er en flot børnebog med helsides illustrationer af vulkaner, dinosaurer og vores formoder Lucy – der kan gå på to ben. Bogens midtersider kan foldes ud, og så har man et stort og dekorativt kort over plante- og dyrelivet på jorden. Illustrationerne er meget fascinerende, og der er gjort en del for at tilpasse sproget til unge læsere med korte sætninger, et velkendt ordforråd og direkte tale:

Muligvis er du og chimpansen, der er vores nærmeste, nulevende slægtning, i familie med den lille menneskeabe.

Yderligere kommer vi lidt tættere på vores fælles formoder Lucy, og der gøres i bogen et stykke arbejde for at inddrage og kortlægge læserens plads i evolutionen. Det understreges af dette lille vers med et moralsk twist:

 

… Du er i familie med søpølser og delfiner.

Du er i familie med elefanter og pandaer. 

Du er i familie med alle mennesker, alle dyr og alle planter.

Pas godt på din familie.

 

Tydeligere kan det næsten ikke siges.

Med udgangspunkt i Big Bang, celler og den blå fisks rejse op af vandet kommer vi frem til dinosaurer, pattedyr og mennesket. Rejsen er først og fremmest billedlig, men suppleret af information og kommentarer om sabelkatte, kæmpedovendyr og de forfædre der boede i træer, og dem der jagede.

Bagest er der et register over dyr med angivelse af artens latinske betegnelse og den danske. Latinske betegnelser anvendes også i bogens tekst, hvor der ikke er andre muligheder såsom ved menneskearter, neandertalere og homo sapiens.

Liv

Den fantastiske historie om evolution

Jakob Brodersen

Pernille Engsig Eskildsen

Illustreret af Kamilla Wichmann

52 sider

Høst & Søn

Udgivet: 26.10.2018

Birte Strandby