God, men rigeligt lang science fiction roman af forfatteren til thrillerdrønet Den femte dag. (bogvaegten.dk, 2010). Romanen foregår i 2025, det er ved at være slut med alle naturlige ressourcer – der var den igen, øretæven til den grådige menneskehed, der i mellemtiden har nået de 10 milliarder individer. Fattigdom, korruption og krige er tidens karakteristika i kampen om ‘den sidste olie’. Men der er fundet helium-3 på månen i et omfang, der skulle kunne dække menneskets energibehov.
Industrimagnaten Julian Orley lægger planer om industri på månen og arrangerer i den forbindelse en rejse med ‘verdensrumselevator’ til et månehotel for særligt eksklusive medlemmer af den magthavende og finansielle elite.
Romanen følger dels Orley og hans selskab og dels den lonely rider, Jericho, der er cyber-detektiv. Han begynder sin færd i Shanghai på jagt efter kineserinden Yoyo, der er leder af en dissident-gruppe og ligger inde med væsentlige informationer af stor økonomisk betydning.
Udover de to supermagter, USA og Kina, er der mange andre spillere på banen, herunder multinationale selskaber der udmærker sig ved at have umådelige ressourcer til rådighed – jfr. diverse teorier om fremtidig adskillelse af politik og økonomi.

Handling og drama ikke helt så tætpakket som i Den femte Dag, men der er masser af begge dele, både på månen, på jorden og i familien Orley. Som i Den femte dag er Schätzing hård ved sine personer, og udsætter gerne sine yndlinge for både bank og drab.

Den tekniske udvikling omfatter tøj der kan sprøjtes på og en videreudvikling af iPad’en, men også rumfart og energiteknik er overbevisende forsøgt fremtidstilpasset.

Frank Schätzing
Limit
1306 sider
Fischer Taschenbuch Verlag
Udgivet: 2011

Birte Strandby