Hvis man er den type forældre/voksne der helst ser, at ungerne læser harmonisk litteratur, så er der her al mulig grund til alarm: Wung-Sung og Dickmeiss i samarbejde! Så ved man fra side et, at der ikke bliver noget med ‘Der var så dejligt ude på landet’ eller Disney-tendenser. Til gengæld er fortællingen svær at glemme igen, og der er noget at tænke over og tale om.

Dickmeiss’ forunderlige illustrationer er holdt i sort/hvid, og de er som sædvanligt dybt fascinerende og lidt uhyggelige. I lighed med Wung-Sung (og Haller, Reuter og Fupz Aakeson) er Dickmeiss god til det der snerper mod surrealisme og gru.

Det er en fremragende bog. Drengen Arne er syg, men da hans lillebror Finn kommer ind og fortæller, at hans lillefinger er væk, tvinger han sig til at stå op og gå med Finn ud for at lede efter fingeren. Umiddelbart et vanskeligt projekt for Finn ved ikke noget om, hvor den er forsvundet hen, og hvor begynder man at lede efter en lillefinger? Heldigvis har Arne gode ideer, så de leder i pølsevognen, i rockerborgen, på kongeslottet, i kirken og hos Hans og Grete, eller det vil sige, mest hos Hans, der jo er buret inde og hver dag rækker en finger ud til heksen, så hun kan vurdere, hvor fed han er blevet. Det er den samme finger, han rækker ud gennem tremmerne hver dag, og det er ikke hans egen.

Midt i den barske historie om en afklippet finger og en deprimeret lille dreng, er der grum humor. På rockerborgen står der: Medbring venligst din egen kiste! og nedenunder: Cementblander også OK! Rockerne er megastore og meget truende, og Arne ved, at de sommetider klipper fingre af folk, der ikke betaler deres gæld til tiden. De er heller ikke positive overfor Arnes spørgsmål om, hvorvidt de muligvis kan have begået en fejl. Men er rockerborgen farlig, så bliver den slået med flere hestelængder af skattekontoret. Her trækker man et nummer, et højt nummer, og hvert nummeropråb ledsages af sætningen: Du skylder os alt! Men der findes ord der kan skræmme damen på skattekontoret, for eksempel ordet sygedagpenge.

Det bliver en eventyrlig rejse for brødrene, og sandsynligvis også for læseren og hendes/hans voksne.

Jesper Wung-Sung

Otto Dickmeiss

Lillefingeren

96 sider

Høst & Søn

Udgivet: 03.03.2017

Aldersgruppe: 7+

Birte Strandby