Fem historier om Lili der er et selvstændigt tænkende ungt menneske.

I ‘Lili vil være stor’ er der det sædvanlige problem med forældre: Lili skal i seng selvom hun ikke er træt. Hendes mor siger, at det noget, de voksne bestemmer, og at Lili er lille og træt. Lili glæder sig rigtigt meget til at blive stor og selv bestemme, hvornår hun skal i seng, hvad hun skal have til morgenmad, hvad hun skal købe i butikkerne, og hvad hun skal lave af vilde, spændende ting, og måske vil hun så også drømme om at være en lille træt pige der bliver lagt i seng af mor.

Lili-historierne kan læses med små børn fra to års alderen og op. Teksten fylder et par linjer på hveranden side, og resten af pladsen er dedikeret til store tegninger af Lili, både når hun sidder i sin seng og ser meget sur ud, og når hun er i legetøjsforretning sammen med sin hund. De voksne er reduceret til en enkelt arm med en løftet pegefinger eller – som i hendes bedstemors tilfælde – et par ben og en frakke. 

I historien om Lili på tur i zoologisk have er der fine billeder af dyrene. De fleste dyr og ting i Lilis verden, vil være genkendelige også for de toårige, ligesom Lilis vrede over voksnes bestemmelsesret, hendes nysgerrighed og handlekraft er set før.

Der er god pædagogisk støtte for far og mor i flere af historierne som eksempelvis ‘Lili går tur’. Det samme kan man ikke sige om ‘Lili børster tænder’, men den fupzske humor er god og tydelig for børn og voksne.

Hvis man skulle være i tvivl om, hvad man kan læse for en toårig, så er Lili-historierne er glimrende sted at begynde.

Lili er IKKE for lille

Kim Fupz Aakeson

Illustreret af Siri Melchior

139 sider

Gyldendal

Udgivet: September 2022

Birte Strandby