Den tredje bog om brødrene Tor, Margido og Erlend fra gården i Trondheim og menneskene omkring dem. Bortset fra at Tor hænger sig i stalden, og hans rolle i romanen og med at styre bedriften erstattes af datteren Torunn.

Torunn arbejder hårdt, presset af skyldfølelse. Hendes onkel, bedemanden Margido, prøver at hjælpe og ligeså afløseren Kai Roger, men Torunn sanser kun det daglige arbejde, og små praktiske vanskeligheder fylder hele hendes tilværelse.

Hendes onkel Erlend og kæresten Krumme lever en helt anden, glamourøs tilværelse med kreativitet som fast islæt i hverdagen og champagne som en lidt mindre del. De skal være forældre sammen med et lesbisk par, og ser frem til denne ny status med al mulig forventning. I følge med en asocial arkitekt tager de alle til Norge for at bese gården, som de har tænkt sig at ombygge, uden helt at vide, at mødet med Torunn kan udvikle sig til et voldsomt kultursammenstød.

Trods den jordbundne fortælling med de meget forskellige karakterer, er der masser af spændingsopbygning. Man kan med lethed følge Torunns træthed ved udsigten til det spraglede og til overflod selskabelige besøg, såvel som Erlends begejstring ved udsigten til de nye børn. Den menneskelige kommunikation, eller rettere den næsten totale mangel på samme, især eksemplificeret ved Torunns samtale med sin mor, er sat i relief, og man genkender og undres over, hvor dårligt det virkeligt går: Hvor meget og hvor ofte der misfortolkes, og hvor lidt personerne lytter til hinanden.

En roman der kræver tid og medleven. Til gengæld en god oplevelse med mange dages stof til eftertanke.

Forfatter: Anne B. Ragde
300 sider, 299 kr.
Rosinante

Birte Strandby