I 2021 udgav Amanda Lagoni, der er parterapeut og sexolog, bogen ”At elske er ikke en følelse”. Det er en aldeles glimrende bog om den voksne kærlighed, der set med forfatterens briller, kræver individuelt ansvar, aktive tilvalg, vedvarende øvelse og gode vaner. Nu udgiver Amanda Lagoni bogen ”Lidt om lyst”. Som titlen næsten antyder, er der tale om en mindre omfattende bog denne gang. 

I ”Lidt om lyst” stiller Amanda Lagoni skarpt på lyst i parforholdet. Hun oplever, at det desværre er manglende lyst, der er en knast i de fleste parforhold. Hvorfor er det mon tilfældet? Hvad kan vi selv stille op? Bogen giver læseren en forståelse af, hvad lyst er for en størrelse. Men det er i lige så høj grad en guide til at arbejde med lysten, så parforholdet får bedre vilkår og der kommer mere nydelse og elskov. Det vil give en mere glad og gnidningsfri relation. 

Bogen indeholder følgende kapitler:

 • Forord
 • Hvad er lyst?
 • Når begæret forsvinder
 • Tre tændinger
 • Manglende lyst
 • Forspil
 • Afvisning og initiativ 
 • Lyst og skam
 • Seksuel præstationsangst
 • Familie er ikke sexet 
 • Han og hun
 • Mere lyst
 • Efterord
 • Tak

Derudover er der nogle små ekstra afsnit om ting, der er værd at vide: 

 • Seks myter om lyst
 • Ti ting, der slukker lysten
 • Til ham
 • Til hende
 • Ti ting, der vækker lysten

Amanda Lagoni eksemplificerer, at lyst kan være utrolig mange forskellige ting. Alle mennesker er lystfulde. Hvis man kan mærke, at noget er rart, er man et nydende og lystfuldt menneske. Det kan omsættes rent seksuelt til begær. Lysten opleves som en ukontrollerbar størrelse. Forfatteren forklarer, at vi har mulighed for at vække lysten ved at skabe sunde betingelser for den. 

I bogens første del kigger forfatteren på begæret. Hun undersøger dets fysiske såvel som dets mentale sammenhænge. Vi kan selv få lyst og begær i spil, når forelskelsen er overstået og kærlighedsfasen melder sig. Eller når vi står med små børn, der trækker i os. Da skal vi kigge på det, der hedder tændinger. Læseren får nogle konkrete råd til at forstå sin lyst og arbejde med at fremme den. Forfatteren belyser nogle klassiske problematikker, der kan gøre det udfordrende for par at bevare lysten. Arbejdspres, sorg, kvindens biologi (hormonspejl) og parforholdets dynamik er nogle af de ting, der kan gøre det svært. 

Forfatteren understreger, at lyst og begær ikke er noget vi kan nøjes med at dyrke i soveværelset. Vi skal se det som en helhed, der fungerer i en større sammenhæng med de intime berøringer dagligdagen i øvrigt byder på i form af kys, kram, knus, kærtegn, søde ord og andet. Ydermere skal man lette presset på lyst-problematikken. Amanda Lagoni foreslår også, at vi slækker på vores forventninger og krav til lysten. Hvis den skal være på en bestemt måde, kan det i sig selv gøre det svært at leve op til. Læseren opnår også en større forståelse af at være tydelig med både ord, krop og intentioner.

Forskellen mellem mand og kvinde er centralt i forhold til hvordan, man oplever og forstår lyst. Dét dykker Amanda Lagoni også ned i. Hun forklarer både de mentale og fysiologiske forskelle på lyst for de to køn. Samtidig italesætter hun afvisning og initiativ, da det er to ting, der kan give anledning til hjertesuk. Lyst er en kompleks størrelse, der kræver varig indsats – både individuelt og sammen som par. Det starter og slutter med at hver især tager ansvar. 

”Lidt om lyst” er en lettilgængelig fagbog, der primært henvender sig til par, der ønsker hjælp og inspiration til at styrke deres lyst og begær. Den hjælper med konkrete lystfremmende øvelser. Jeg vil mene, at øvelserne burde være mere tydeligt markeret (fx visuelt). 

Amanda Lagoni har et direkte, fint og letforståeligt sprog for det intime og seksuelle. Hun skriver ordret og jordnært om nydelse, begær og sexlivet med alt hvad det indebærer. Der er ingen fagord, der hæmmer formidlingen, men tværtimod en jovial og varm tone, der hylder det lystfulde menneske. På den måde er sproget med til at understrege bogens pointe: At lyst og begær er naturligt! Det skal vi dyrke og forpligte os på at ville sammen, når vi er et par. 

Amanda Lagoni kommunikerer sit budskab tydeligt. Hun er god til at eksemplificere og stoffet er pædagogisk formidlet. Terapeuten har klare holdninger til hvad, hun mener virker i et parforhold og hvordan, man bør tackle forskellige situationer

”Lidt om lyst” er en brugsorienteret fagbog med øvelser og gode råd til parret, der har tabt lysten. Der kan være mange årsager til at problemet opstår. Med bogen her har du – og din partner – en god mulighed for at opnå en bedre forståelse for hvad lyst er og hvordan, nydelsen holdes i live. Det er en fornøjelse at læse denne lille fagbog og fornemme, at den vil blive til stor nytte for mangen et par. 

LINKS: 

Link til ”At elske er ikke en følelse

Lidt om lyst

Forfatter: Amanda Lagoni

Forlag: Grønningen 1

159 sider. Indbundet.

Udgivelsesdato: Den 28. 3. 2022 

Anmelder: Nønne Lønne Votborg