Her er selvhjælpsbogen der viser, hvorfor man skal begrænse sin tilbøjelighed til selvhjælpsbøger: En bog om hvordan man tackler sin skilsmisse ledsaget af mange, allerede velkendte citater og et imponerende floskelsammenrend, for eksempel: – det, der ikke slår dig ihjel, gør dig stærkere.

De første mange afsnit handler om, hvor forfærdelig skilsmisse og separation kan være, og der rummes end ikke glimt af den lettelse, som man vel også forbinder med skilsmissen – der er jo en grund til den.

Emnet utroskab er meget grundigt behandlet. Der er en omfattende liste over måder, hvorpå man kan afsløre partnerens mulige utroskab. Til gengæld mangler der totalt en diskussion af, om det er ulejligheden værd – er tilliden ikke allerede smuttet, før man hiver listen frem?

Krisens anatomi behandles i et andet afsnit: Fornægtelse, vrede, forhandling, depression og nyorientering som beskrevet af Kübler-Ross, og der afsnit om mad og søvn med masser af gammelkendte råd.

Der er også praktisk info om blandt andet ægtefællebidrag, hvorimod børnepenge ikke er nævnt, skønt der jo findes kommunale sådanne, som kan søges, hvis man ellers er opmærksom på deres eksistens.

Det væsentligste optræder dog først til sidst, hvor der er oplæg til en diskussion af ægteskabet, der jo i lyset af en glad singlekultur unægteligt virker som en tung og ikke alt for hensigtsmæssig konstruktion, når lige undtages det indbyggede fælleskab om børneopdragelsen.

Den samlede konklusion er, at singler kan være lykkelige, men samtidigt står der i en af bogens sidste lister, at alle singler hader søndage…

Rodet opbygning, irriterende med sin dameblads-skæren-ud-i-pap, men let læst og jævnt hyggelig.

Signe Wenneberg

256 sider

Gyldendal

Udgivet: 04.06.2010